HIRDETÉS BEZÁRÁS

10 tévhit a háziállatokról, amiben sokan még mindig vakon hisznek

  A statisztikák szerint világszerte az emberek 57%-ának van valamilyen háziállata. A gazdik természetesen igyekeznek a tőlük telhető legjobb tudás szerint nevelni a kedvenceket, de a szeretet és törődés könnyen ellenkező hatást válthat ki, ha az emberek nem ismerik megfelelően az adott állatfajtát. A mesefilmekkel ellentétben például a macskáknak nem szeretik a tejet, sőt még káros is nekik, a kutyák pedig nem rajonganak az egyforma étkezésekért.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most 10 olyan tévhitet gyűjtöttünk össze, amikről rég kiderült, hogy hamisak, mégis a mai napig sok állattulajdonos hisz bennük.

  1. 1 tévhit: a kutyák száraz orra egészségügyi problémát jelez.

   Kutya orr nedves vagy szaraz

   Valójában nincs semmi bizonyíték arra, hogy a kutyák nedves/száraz vagy hideg/meleg orra bármilyen egészségügyi problémára. A testhőmérsékletük változásától kezdve az időjárás-ingadozáson keresztül számos olyan jelenség okozhatja, amit egyébként normálisnak tekintünk.

   Az állatorvosok inkább azt javasolják, hogy ha a kedvencünk megbetegedésére gyanakszunk, akkor inkább az állat viselkedésére - evés, ivás, WC-zés - figyeljünk. Továbbá egy speciális állathőmérő is nagy segítségre lehet.

  2. 2 tévhit: az idősebb kutyákat nem lehet tanítani.

   Idos kutyak tanitasa

   A kutyatulajdonosok kortól függetlenül taníthatják a kutyájukat gyakori képzés és megfelelő motiváció segítségével.

   Talán hallottál már a világ legokosabb kutyájának tartott border collie-járól, akit Chaser-nek hívtak. A kutyus több mint 1000 szót ismert, és még idős korában is szorgalmasan tanult új trükköket.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 tévhit: bármivel etethetjük az állatokat, amiket mi is megeszünk.

   Kutyak etele

   Az olyan ételek, mint a hús, gyümölcsök vagy párolt és apróra vágott zöldségek teljesen ártalmatlanok a kis kedvencek számára, de semmilyen esetben sem szabad magas kalóriatartalmú, vagy magas zsír- és cukortartalmú ételekkel etetni őket.

   Ráadásul nem minden élelmiszer egyaránt hasznos a kutyáknak és az embereknek: a szőlő, avokádó, hagyma, fokhagyma például egyenesen árthat az állatoknak, ezért érdemes mindig utána olvasni, mielőtt valami új ételt adunk a kedvencünknek.

  4. 4 tévhit: a kutyákat és a macskákat folyamatosan újra kell oltani.

   Allatok oltasa

   A védőoltás fontos és szükséges, de néhány vakcinából 1 adag is bőven elegendő a szervezet hatékony védelméhez. Ha nem vagyunk biztosak, akkor vérvizsgálat segítségével ellenőriztethetjük, hogy a kedvencünk rendelkezik-e megfelelő ellenanyagokkal a különféle fertőzések leküzdésére.

  5. 5 tévhit: az állatok nyála felgyorsítja a sebgyógyulást.

   Sebgyogyulas

   A sérült állatok legtöbbször szorgalmasan nyalogatják a sebeiket, ám ez nem jelenti azt, hogy ezzel megvan oldva a probléma. A seb nyalogatása ugyanis épp ellenkező hatást válthat ki: irritálhatja, vagy akár el is fertőzheti az érintett területet.

   Szakértők azt tanácsolják, hogy a sebet minden esetben fertőtlenítő spray-vel vagy oldattal kezeljük, ha pedig a seb mély, akkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 tévhit: a halak jól elvannak a kis, kerek akváriumokban.

   Kerek akvarium

   A kerek akváriumok rendkívül népszerűek, különösen az aranyhal tulajdonosok között, és ez nagyon szomorú. Az ilyen akváriumok térfogata ugyanis rendkívül kicsi, és ez sok kellemetlenséget okoz az állat számára - például nem jut megfelelő mennyiségű oxigénhez. Ha díszhalakat szeretnénk tartani, mindig tágas, négyzet vagy téglalap alakú akváriumot válasszunk.

  7. 7 tévhit: bármilyen papagáj megtanítható beszélni.

   Papagaj beszed

   Bár a legtöbb papagáj tényleg képes megtanulni beszélni, sokan inkább az örök hallgatást választják. Az ilyen madarak vásárlása előtt mindig fontos utána érdeklődni, hogy az adott fajta hajlamos-e megtanulni beszélni, mert ha nem, akkor bármennyit is beszélünk hozzá, sosem fog válaszolni.

  8. 8 tévhit: az étrend változtatása negatívan befolyásolja a bélműködést.

   Kutya etelek

   Képzeld el, hogy a mai naptól kezdve életed végéig minden nap ugyanazt az ételt kell enned. Örülnél neki? Gyanítjuk, hogy nem. Ugyanígy vannak ezzel a négylábú barátaink is, akik számára szintén fontos a változatos, minőségi étrend, ami nagy hatással van az állat egészségére.

   Az állatorvosok továbbá arra is figyelmeztetnek, hogy a monoton étrend növeli az ételallergia kialakulásának kockázatát.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 tévhit: a macskáknak tejet kell inniuk.

   Macskak es a tej

   A közhiedelemmel ellentétben a macskáknak nem jó ötlet tejet adni. Hányást, hasmenést és egyéb bélproblémákat okozhat a cicáknál, ráadásul az állatorvosok azt állítják, hogy a tehéntej több kalóriát, kazeint és laktózt tartalmaz, mint a napi ajánlott adag a cicáknak.

  10. 10 tévhit: nem biztonságos a háziállatokkal együtt aludni.

   Haziallatokkal alvas

   Ha Te és a kedvenced is egészségesek vagytok, akkor tulajdonképpen semmilyen akadálya sincs annak, hogy osztozkodjatok a fekhelyeteken. Ezenkívül egyes kutatások azt mutatták, hogy az állatokkal történő alvás jótékony hatással van az emberekre és segíti a pihentető alvást. A közös alvás egyébként az állatnál sem okoz viselkedési problémákat, tehát nincs mitől tartani.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.