HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

10 telefontöltési hiba, amiről most azonnal le kellene szoknod

  Sokan talán nem is gondolnák, de a telefontöltés módja döntő lehet a villanyszámla, a biztonságunk, valamint a telefon akkumulátorának élettartama szempontjából. A manapság használt telefonakkumulátorok élettartama legfőképpen az akkumulátor töltési szokásainktól függ, ezért az első és legfontosabb javaslatunk, hogy soha ne töltsétek fel 100%-ra a telefonotokat, és ne is merítsétek le teljesen 0%-ra.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most 10 olyan hasznos tippet és trükköt gyűjtöttünk össze a mobiltelefonok töltésével kapcsolatban, melyekkel a lehető legtovább megőrizhetjük az akkumulátorok állapotát, és elkerülhetjük a veszélyes helyzeteket.

  1. 10 Konnektorban hagyott töltő.

   ba3df15abcbe02832052d10579

   Konnektorba dugott állapotban a töltő folyamatos feszültség alatt van, még akkor is, ha a telefon nincs csatlakoztatva hozzá. Ez egyrészt nem jó a villanyszámlának, másrészt a töltő olyan hőt bocsát ki, ami esetenként tüzet okozhat, vagy ha a helyiség levegője elég párás, akkor rövidzárlatot.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS

   Ha nem használod a töltőt, mindig húzd ki a konnektorból.
    

  2. 9 100%-ra feltöltött akkumulátor.

   4cfe525fec813692393effd824

   Ha a telefon akkumulátorát minden alkalommal 100%-ra töltöd, lerövidítheted vele az élettartamát. Ennek oka, hogy minden akkumulátornak van egy olyan közege, amiben tovább és hatékonyabban működik. Ez valahol 20% és 80% között van, így ha minden alkalommal 100%-ra töltjük vagy túltöltjük, akkor lerövidíthetjük vele az életét.

   A legjobb, ha havonta csak egyszer töltjük fel 100%-ig az akkumulátort, máskor pedig megpróbáljuk 20% és 80% között tartani.

  3. 8 0%-ra lemerített akkumulátor.

   d780f1518cbbf9ab8b06e0f9a9

   Akárcsak a túltöltés, a telefonnak az sem tesz jót, ha az akkumulátor teljesen lemerül. Mint mondtuk, a modern lítium-alapú akkumulátoroknak van egy optimális ciklusuk, amiben minél hosszabb ideig képesek működni - tehát, ha hagyjuk, hogy túlságosan lemerüljenek, akkor ezzel ugyanúgy az akkumulátorok élettartamát kockáztatjuk.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 7 Éjszakára töltőn hagyott telefon.

   f106d65231a319be71a89e1f40

   Ha hagyjuk, hogy a telefon egész éjszaka a töltőkábelen lógjon, akkor ezzel egyrészt pazaroljuk az áramot, másrészt fölöslegesen terheljük meg a készülék akkumulátorát. A korábban említett pontokhoz hasonlóan ez szintén lerövidítheti az akkumulátor élettartamát.

   A másik ok, amiért nem szabad éjszakára töltőn hagyni a telefont az, hogy így sosem tudhatjuk, mikor melegszik túl a telefon vagy a töltő, ami szintén lakástüzet, a telefon akkumulátorának meghibásodása esetén pedig akár robbanást is okozhat.

  5. 6 Telefon használat töltés közben.

   4717e7544f9b41def7d7f16694

   Nem szabad meríteni a telefon akkumulátorát, miközben tölteni próbáljuk. Ez túlterheléshez vezethet, mivel a készülék egyszerre 2 dolgot próbál meg végrehajtani.

   Ha valaki felhív, miközben a telefonunk töltőn van, egyszerűen húzzuk ki a telefont a töltőből (és a töltőt a konnektorból), majd dugjuk vissza, ha befejeztük a hívást.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

10 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • A mostani telefonok bármikor tölthetők, nem lesz baja az akkunak. Nyugodtan lehet 100%-ig tölteni, a telefon lekapcsolja a töltést, amint 100%-ot elérte az akkuszint. (tény, hogy a konnektorban hagyott töltő minimális áramot valóban felvesz, még akkor is, ha nem tölti a telefont)
  • igen felvesz a töltő kb annyit mint a tv-nek az éjszakai jelzőfénye az a kis piros pötty..... Aksit pedig túl tölteni nem lehet megvan hogy melyik mennyit tud tárolni annál többet nem fog ....
 • Egy kicsit elmaradott a cikk írója..... fele baromság, fele meg hát.....indulás elött ha 70%-on van ne tegyük fel töltőre :D Hát a telefon funkciója az, hogy használjam, ergo fel kell töltenem ha csak este érek haza, mert a mai telefonok már nem 5-7 napig mennek.....
 • Abből a halom butaságból a személyes kedvencem a 9-es és az 5-ös együtt :D 20% fölött legyen mikor töltöd és 15% alatt is legyen :DAz egészből kb az akkumulátor idő appos volt igaz. Azok mind kamuk.
 • A nagy része baromság. A telefonok Lithium-ion vagy Lithium-polymer akkumulátorait nem lehet túltölteni, vagy mélyen kisütni, mert a töltésvezérlő chip ezt megakadályozza. Sokszor még az akkumulátor is tartalmaz felugyelő áramkört, ami nem engedi, hogy a cella feszültsége 3V alá, vagy 4,2V fölé menjen amellett, hogy méri a cella hőmérsékletét és megakadályozza a túlhevülést. Az akku élettartamát elsősorban a töltés-kisütés ciklusok száma határozza meg, ezért célszerű minél alacsonyabb töltöttségnél megkezdeni a töltést és teljesen feltölteni. Ha a töltőn hagyod a telefont, akkor a 100%-os töltöttségnél (mikor a töltőáram néhány 10 mA alá csökken) a töltésvezérlő leválasztja az akkumulátort (különben tönkremenne), a telefon a töltőről üzemel, az akku pedig minha a fiókodban lenne. Ez tárolásnak minősül, amit egyes LiPo akkuk nem jól viselnek. Jellemzően a nagy áramot leadni képes, és gyorsan újratölthető típusok ilyenek, ezeket pl. drónokhoz, modellekhez használják. Ezeket kb. 50-80% közötti töltöttségi szinten kell tárolni. 100%-ra töltve néhány hét alatt felpúposodnak. A mai telefon akkuk NEM ebbe a kategóriába tartoznak, lehet őket teljesen feltöltött állapotban tárolni, így nem lesz bajuk, ha a telefon a töltőn marad akár egy-két napig.
 • Örülök, hogy megírtátok a valóságot a cikkel kapcsolatban! Nem tudom miért kell minden hülyeséget lemásolni, ellenőrzés nélkül?! Csak józan paraszti ésszel: - Honnan tudod, hogy hány %-on áll a telefonod akkuja? - Kiírja a telefon... - A telefon képernyőjén hogyan jelenik meg ez a szám? Beállítottak az akkugyár laborjában, típus szerint, valamilyen elektronikát az akkuhoz, innen kap jelet a telefon elektronikája, amit szintén hangolnak, amikor megtervezik és legyártják a telefon nyáklapját. Innen egy szoftver alkot belőle egy számot amit látsz. Innentől kezdve teljesen mindegy, hogy 98% vagy 100%-t mutat a kijelzőn. Ha jól van hangolva a cucc akkor a legoptimálisabb töltést biztosítja, ha meg rosszul akkor bármit csinálhatsz tönkremegy hamar az aksi! A kijelzőn megjelnő szám csak egy tájékoztató adat!A másik a töltő: Ha nincs terhelés alatt nem melegedhet és nem okozhat tüzet! Ha mégis melegszik akkor a töltő meghibásodott és max leveri a biztosítékot, de utána már nem működik. Ez nem attól függ, hogy benne hagyod-e a konnektorban vagy sem! Ugyanígy ha feltöltődött a telefon, és jó az elektornika beállítása a telefonban, akkor nem fogja gyötörni töltéssel az aksit, hanem lekapcsol, (úgy, mint te a villanyt) és 92-95%-nál kapcsol vissza újra némi csepegtető töltéssel (minimális árammal tölt). Legnagyobb áramot 20%-80% (kb.) között engedi az elektronika az aksira - ilyenkor melegedhet jobban a töltő és az aksi is, de ez is csak akkor, ha a töltő csak annyit vagy kevesebbet tud tölteni, mint amit a telefon elektronikája  engedne. Az aksiban pedig van elektronikus hővédelem!
 • Nem hiszem el, hogy időről-időre felbukkan egy ehhez hasonló "jótanács" a telefon élettartamának növeléséről! Ezek a szempontok, kb. a NiMh akkuk körüli időkben voltak valamennyire érvényesek! De ezeknél is egy egyszerű pár forintos áramkörrel már ki lehetett védeni ezeket a problémákat - ha a kínai "elfelejtette" beépíteni! A lítiumos aksiknál, már teljesen mindegy mikor töltöd, vagy veszed le a töltőről. Belső elektronika vezérli a töltést a hőmérséklet, áramerősség, stb. függvényében! A kijelzőn látható töltöttségi érték egy belső szoftver által generált számolt érték! Az akkumulátor élettartama a gyári laborban kalibrált elektronika minőségétől és pontosságától függ, nem attól, hogy a kijelző szerint Te hol kezded tölteni és hol hagyod abba, na meg, hogy használod-e töltés közben...!? Mennyire életszerű már, hogy 22% este a teló és nem rakom fel töltőre, nehogy felmenjen 100%-ra és még nem ment le 15%-ra. Majd éjszaka ott ülök mellette és nézem mikor éri el a 98%-t... Jó minőségű telefont kell venni, ami nem mindig a legdrágább! Nekem 4 éves és még simán bírja, pedig aztán összevissza töltöttem mindig is!

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.