10 régi tévhit, amit a legtöbben még mindig elhiszünk, mert ezt tanították nekünk az iskolában

  Az információrobbanás korában élünk, melynek köszönhetően olykor nap mint nap jelennek meg az egész korábbi tudományos nézeteinket fenekestül felforgató kutatások és kísérletek. Ennek köszönhetően pedig amit X évvel ezelőtt lelkes diákként az iskolapadban ülve tanultunk, ma már lehet, hogy egyáltalán nem releváns, holott mi szentül hiszünk bennük, hiszen „nekünk ezt tanították annak idején”.

  HIRDETÉS

  Az alábbi listán 10 ilyen tévhitet gyűjtöttünk össze, melyeket valószínűleg neked is rosszul tanítottak annak idején.

  1. 1 A kék bálna a legnagyobb élőlény a Földön.


   A biológia órákon azt tanultuk, hogy a kék bálna a ma élő legnagyobb élőlény a Földön. 30 métert meghaladó hosszával és egy tonnás szívével valóban az állatok között a legnagyobbnak számít, azonban van valami, ami még ennél is nagyobb.

   Ez a valami pedig nem más, mint az Egyesült Államokban található oregoni mézgomba-mező. A gombák gyökerei ugyanis a föld alatt összekapcsolódnak, ezáltal egy több, mint 8 négyzetkilométeres élő organizmust alkotva.

  2. 2 A csótányok képesek túlélni egy nukleáris háborút.


   A csótányok kétségkívül a Föld egyik legkitartóbb teremtményei. Élelmiszerek nélkül is hosszú ideig elélnek, sőt még levágott fejjel is képesek akár két hétig élni. 1963-ban tudósok egy csoportja ezért úgy döntött, hogy megvizsgálja a jelenséget, és kiderítik, hogy a valóban olyan szuperhősök-e a csótányok, mint ahogy a köznyelv tartja.

   A kísérletből egyértelműen kiderült, hogy NEM, sőt mi több, egy nukleáris katasztrófa esetén a csótányok lennének az elsők, amik kipusztulnak, ugyanis már 6400 rad sugárzás is képes elpusztítani a csótányok közel 93%-át.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 A megfázás a leggyakoribb betegség a Földön.


   Igaz, ami igaz…nincs olyan ember a Földön, aki legalább egyszer ne küzdött volna megfázással élete során. Ettől eltekintve azonban nem ez a leggyakoribb betegség a Földön, hanem egy sokkal ártalmatlanabbnak tűnő, de veszélyes következményekkel járó jelenség, ami nem más, mint a fogszuvasodás.

   A londoni egyetem professzora, Maria Wagner Marcenez egy nagyszabású kutatás során kiderítette, hogy a világ teljes lakosságának közel fele, 2,5 milliárd felnőtt és 621 millió gyermek szenved fogszuvasodásban világszerte. 

  4. 4 Egyesek úgy gondolják, hogy George Washington volt az Egyesült Államok első elnöke, mások szerint csak a 15. Miért?!


   Az Egyesült Államok függetlenségéről szóló nyilatkozatot 1776-ban fogadták el, a független államok vezetője pedig George Washinton lett 1789. április 30-án. Jogosan merül tehát fel a kérdés, hogy ki vezette az országot 1776-tól 1789-ig?! Természetesen elnökök…egyéb elnökök. Ezt alapul véve pedig az Egyesült Államok első hivatalos elnöke Peyton Randolph volt.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Lady Godiva meztelenül lovagolt végig Coventry utcáin, hogy ezzel vegye rá férjét, hogy csökkentse az általa kiszabott magas adókat.


   A legenda szerint Godiva egy angolszász hölgy volt, aki meztelenül, csak hajába burkolózva lovagolt végig Coventry utcáin, hogy ezzel vegye rá férjét, hogy csökkentse az általa a bérlőire kiszabott igen magas adót, mivel „fogadott” a férjével és a férje azt mondta, hogy megteszi, ha meztelenül lovagol végig a városon, mivel biztos volt benne, hogy a felesége ezt nem tenné meg. A nő azonban mégis megtette.

   Akár így volt, akár nem…az adózási törvények nem lettek eltörölve az 1040-ben véghezvitt bátor tett után, pusztán 17 évvel a meztelen lovaglás után történtek ezzel kapcsolatos változások és akkor sem úgy, ahogy azt Lady Godiva szerette volna.

  6. 6 A zebrák azért fekete-fehér csíkosak, mert ez védi őket a ragadozóktól.


   Számos elmélet létezik arra, hogy miért ilyen csíkosak a zebrák. Egyes elméletek szerint a csíkos szín összezavarja a ragadozókat támadás közben, mások szerint minden zebrának eltérőek a csíkjai és ez segíti őket hogy felismerjék egymást, míg megint mások szerint emiatt a színek miatt kevésbé csípik őket a rovarok.

   A Kaliforniai Egyetem kutatói azonban egy átfogó tanulmányt készítettek a témáról és kiderült, hogy minél magasabb az átlaghőmérséklet, annál sötétebbek és szélesebbek a zebrákon található fekete csíkok. Hideg időben az állat csíkozása elhomályosodik. Ennek tükrében pedig a zebrák fekete-fehér csíkozásának úgy tűnik, hogy legnagyobb részt a termoregulációban van nagy szerepe, vagyis az állatok hűtésével kapcsolódik össze leginkább.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

Másolás
22
37 hozzászólás, 22 pont

Szólj hozzá!

37 comments

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • A hatos úgy hülyeség ahogy van. A hidegben bizonyára megnő a szőrük és ettől tűnik elhomályosodottnak a minta. De a hőmérsékletben biztos nem játszik szerepet. Ez hülyeség. 
   • 6,805
    Rendszeres látogató: 20x jelentkezett be a Liked.hu-n.
    Kommentkirály: 50 hozzászólást írt a Liked.hu-n.
    Törzsvendég: rendszeresen látogatja a Liked.hu-t.
    Beszélgetésindító: hozzászólásaival érdekes beszélgetéseket generál.
    Társalgó: 10 hozzászólást írt a Liked.hu-n.
    Rendben van, de a cikkben egy szó sem esik arról, hogy "minél magasabb az átlaghőmérséklet, annál sötétebbek és szélesebbek"Ez a "tény" arra engedne következtetni, hogy meleg hatására a zebra - tudatosan vagy tudat alatt - képes változtatni a bőre pigmentációját. Szóval nem a kutatás faszság, hanem amit itt leírt valaki.
    • Nem is pigmentációt írt az a bizonyos valaki, hanem azt hogy a hosszú szőr miatt elmosódnak a minták. Tiszta logika illetve tapasztalat alapján írom (pl a lovaknak télen sokkal világosabb a szőre és a mintájuk is elmosódottabb mint nyáron.) 
  • Nem hülyeség, csak te nem tudsz logikusan gondolkodni. 100%, hogy férfi vagy!
   • Dörzsölj 2-őt a mindzsódon mert te mindenhol ilyen kötözködő rosszindulatú Tard feminist stílust tolsz :D Tuti valami HR-es kövér Marika vagy akinek az a legnagyobb élménye ha melóba megnézik mert szépen festette ki magát :D A te szemszögedből az én írásomnak pontosan annyi valóság alapja van mint a tiédnek(semmi,bár ki tudja)
 • 1789 ben jött létre Amerikai egyesült államok,elötte függetlenségi háború volt.
  • A függetlenségi háború 1783-ig tartott, akkor ismerte el UK a US függetlenségét. Utána az alapító atyák megfogalmaztak 2 alkotmányt, a másodikat 1789-ben elfogadták, és Washington lett az elnök. 
 • (NEM atombomba robbanásra értem abba bele hal már csak a több ezer fok miatt is ami ilyenkor keletkezik)6400 RAD nem lett elírva? Csak azért mert az át számolva 64 Siever az a halálos dózis több mint 6 szorosa. 6 – 10 Sv (6000 – 10000 mSv): Erős hányás,hányinger,étvágytalanság,szédülés,ájulás, központi idegrendszer károsodása; elhalálozás várható. 10 Sv fölött (10000 mSv): bénulás és halál.Ha nem lett elírva akkor a mondás még mindig igaz a csótányra mert az ember 10 Sv-be belehal azonnal és az csak 101RAD, ha a csotány valóban csak 6400RAD körülig bírják akkor az nem annyira tévhit. Mert igazából majdnem mindent túl él így sugárzás terén.
  • A darázs több elnyelt sugárzást képes túlélni, és ha jól emlékszem akkor a muslicának a legjobbak az esélyei. A RAD nem azonos az elnyelt sugárzással, és csak megközelíthetően számolható át. Az élőlények több féle szövetből állnak, minden szövet más mértékű sugárzást képes elnyelni. Az emberre vonatkozó átlag mértékegysége a Sievert. Egy rovar nagyobb sugár dózis mellett is kevesebb sugárzást nyel el.  Ezen kívül van még átmenő sugárzás, illetve szórt. Ez utóbbit használják a reptereken, hogy átlássanak a ruhákon. 
   • Csak a muslicának szinte biztosan nem  marad mit ennie. a darázs is kérdéses egy idő után, de a csótánynak pl akkor kezdődik a paradicsom
   • Minél összetettebb egy élőlény annál érzékenyebb a radioaktív sugárzásra. Az elnyelt dózis Gy [J/kg] . A cikkben szereplő 6400 rad igencsak durva értek. Emlékeim szerint a Medveállatka bírja legjobban a sugárzást.
 • 8. Egy értelmes fizika vagy földrajz tanár nem mondja, hogy északi sark, hanem északi mágneses pólus. Csak egyszerűbb így megtanulni
 • Azért biztos akad még más állat is aki nem tud ugarani a felsoroltakon kívűk is. Meduza, csiga, földi giliszta, stb.Ez inkább emlős lett volna...
 • Az összes úgy hülyeség ahogy van. Pl én soha nem hallotam olyat, hogy az iránytű sark vagy pólus felé mutat, Észak felé mutat és pont. A gomba telepes, egy élőlénynek minősül az egyáltalán? A zebrákról meg annyit 4 különböző zebra alfaj van, a képen látható két zebra, nem egy fajta... Egy embernek átlagban 32db foga van. Találjuk már ki, hogy 32nél kevesebbszer fázunk meg életünkben!!! Még a 20-22 tejfoggal sem jön ki, egész életünkre!!! Egy ovis, kisiskolás, ősszel/télen két hetet nem bír ki taknyolás nélkül.... Ugró csiga? Ugró óriás teknős (teknősök álltalában), mondjuk sok rovar sem ugrik, repűl de nem ugrik. Stb. stb. stb. Szóval ez a cikk [email protected]
 • Nos kezdjük azzal, hogy a kék bálnára, mint legnagyobb állatra szpktak hivatkozni. A gombák még véletlenül sem állatok, tehát a kék bálna valóban a legnagyobb állat a Földön. Mellékesen a képen hosszúszárnyú avagy énekes bálna szerepel nem pedig kék bálna. 
 • 1.baromság. állatot tanitottak nem élőlényt. de legyen élőlény oké, 8 km gomba bla bla bla... igen vannak olyan gombák amik képesek rá, de akkor is baromság. eddigi rekord tartó a portugál gálya amit tanítottak is, hogy a leghosszabb portugália partjaitól norvég/svéd partokig ért.7.Helytelen. Egyiptomban valóban híres és hatalmassak a piramisok, nem csak mexikoban van piramis, hanem a maja, inka, és azték volt területeken végig, (nagyjából középép és délamerikában) plusz ami kínai területen vannak és amik az atlanti óceán nyelt el portugália partjainál (érdekes hogy ezt valahogy mindig elfelejtik megemlíteni amikor írják ezeket a nagy "hűha" cikkeket)8. igen, úgy tanultuk hogy nem állandó helyen van az északi pólus, plusz x évente változtat néhány tizedet a dőlésszögén.10. ne röhögtessük már a jónépet.... a pálinka, a vodka és a bor már igen csak régóta jelen vannak az emberek életében... magyarok és ázsiaiak - pálinkaszlávok - vodkamindenki - bor
 • A fogszuvasodás nem "klasszikus betegség", inkább állapot.Lady Godiva nem fogadást kötött, hanem "megzsarolta" a férjét....
 • 2,760
  Beszélgetésindító: hozzászólásaival érdekes beszélgetéseket generál.
  10) a fickót "Mengyelejev"-nek hívták.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!