HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

10 őrült szokás a múltból, ami szerencsére teljesen eltűnt az idők során

  Rengeteg mindent tudunk az emberiség történelméről és az őseink kultúrájáról, köszönhetően az iskolákban sok-sok éven át tanult tananyagoknak. Ez a tudás azonban még így is meglehetősen felszínes, hiszen a szűk tanterv miatt ritkán volt idő kitérni az emberiség múltjának legérdekesebb részleteire.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál épp ezért most 10 őrült szokást gyűjtöttünk össze a nem is olyan távoli múltból, és finoman szólva is nem tudunk elég hálásak lenni azért, hogy ma már nem létezik ilyesmi.

  1. 1 Az őseink fém szulfidokkal és ólommal festették a hajukat.

   6fa79ce0451aab5d9ed463a9f0b84961f153e489

   Az egyiptomiaktól kezdve a rómaiakon át egészen a görög nőkig mindenki szerette volna megváltoztatni az eredeti hajszínét. Először növényekkel kísérleteztek, de rövid hatásuk miatt később inkább olyan káros anyagokhoz fordultak, mint a fém szulfidok és az ólom. Ma már elképzelhetetlen lenne az ilyen, köszönhetően annak, hogy sokkal fejlettebbek a kémiai ismereteink és az orvostudomány.

   A 18. századi olasz nők sem tudták elengedni a hajfestést, ők azonban ehhez a ruhák mosásához használt, maró hatású anyagokat használták. Gondolhatod, hány nő lett végül teljesen kopasz ezeknek az őrült hajfestési technikáknak köszönhetően.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 2 Bármiből lehetett mellimplantátum.

   b0513007739e2dfba23644f6251f8707105cf5d7

   A 19. századig azok a nők, akik növelni szerették volna a mellméretüket, általában hatástalan módszerekhez, például mellmasszázshoz vagy gyógyfürdőhöz fordultak. 1895-ben azonban miután egy amerikai orvos eltávolította a daganatot egy nő melléből, megpróbálta rekonstruálni a nő emlőjét. Ekkoriban még nem voltak szilikon implantátumok, szóval végső soron azzal töltötte fel a nő mellét, amit talált: elefántcsonttal, üveggolyókkal, és zúzott gumival. Nem bánjuk, hogy ma már nincs ilyen.

  3. 3 Állati ürülék a gyógyászatban.

   1e27d416a62e6ec78cb799e3508181ab8bf43293

   Még ma is használjuk bizonyos állatok mérgét a gyógyászatban, de az ókorban az ürüléküket is előszeretettel használták az emberek. A krokodil ürüléknek például fogamzásgátló hatást tulajdonítottak, az egyiptomi katonák pedig állati ürülékkel kenegették a sebeiket. A skótok a himlőt birka ürülékkel, az orrvérzést pedig sertés ürülékkel kezelték.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 4 Az emberek kilyukasztották a koponyájukat, hogy elűzzék a gonosz szellemeket.

   362ca3cf8502f9a6210a70c208c14cdd4f8e81ed

   A sötét középkort a tudatlanság korának is nevezik. Nem véletlenül: ebben az időszakban jelent meg például a trepanáció, vagy más néven koponyaékelés. Minden olyan betegséget, aminek nem tudták megállapítani az eredetét, az emberek fejében lakó rossz szellemeknek tulajdonították.

   A görcsöket, migrént és a fertőzéseket ezért úgy kezelték, hogy lyukakat fúrtak a páciens koponyájába, ezzel kiszabadítva a benne lakó gonoszt. Meglepő, de voltak emberek, akik túlélték ezt a barbár módszert.

  5. 5 A nőknek tilos volt sírni a temetéseken.

   3a401e9cb3948938ed476f461cae1baf3ae1fe76

   Az ókori Róma idején a nők fontos szerepet játszottak a temetkezésben. Sokszor külön nőket alkalmaztak arra, hogy hangosan sírjanak, miközben az elhunytat az utolsó útjára kísérték a családtagjaik. Ezt azonban egy idő után túl szélsőségesnek tartották, ezért nemcsak eltörölték, de egyenesen meg is tiltották, hogy a nők sírjanak a temetések közben.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

3 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 9,109
  Létrejött!BeszélgetésindítóElső hozzászólás20 hozzászólásÖregmotorosElső reakció
  Bakter...oké, hogy újraposztoljátok a cikkeket, de ez egy hete volt kábé!

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.