HIRDETÉS

10+ internetes mítosz, amit mindenki elhitt, de kiderült róla, hogy hazugság

Az álhírek korában nehéz eldönteni, hogy mi igaz és mi nem abból, amit az interneten látunk. Még a legnagyobb és legmegbízhatóbb médiumok is fals vagy ellenőrizetlen információkat közölnek olykor, és bár már számos lehetőség segíti az embereket, hogy szétválasszák az álhíreket a valóságtól, ez még így is sokak számára okoz problémát.


 1. 7 mítosz: a lenyelt rágógumit 7 évig emészti a gyomrunk

  Gyerekként azt hittük, hogy ha lenyelünk egy rágót, akkor az 7 évig emésztődik a gyomrunkban. Ezt a mítoszt gyakran használták az anyukák annak érdekében, hogy a gyermekeiknek ne jusson eszükbe megenni a rágógumit. Természetesen ez nem igaz, sőt: tudományos szempontból nézve a gyomor számára nagyon is könnyű lebontani egy rágógumit.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 2. 8 mítosz: elefántfa az Egyesült-Királyságban

  87ef0b5888be476a66076f8880

  A nyilvánvaló Photoshop ellenére mégis rengetegen elhitték és több millió megosztást kapott a közösségi oldalakon ez a kép, mely állítólag egy fát ábrázol az Egyesült Királyságban, ami elefánt formában növekszik. A képen egyébként valójában egy koszovói kert látható, ami így néz ki a valóságban:

 3. 9 mítosz: ceruzákon mászva színt változtató kaméleon


  Tavaly év végén hódította meg a TikTok-ot ez a videó, melyen egy színes ceruzákon mászó kaméleon látható. A videó közel másfél millió kedvelést gyűjtött össze, pedig valójában csak egy hamisítvány. Az eredeti videót még 2020 júniusában tették közzé az Instagramon, és a feltöltő már akkor hangsúlyozta, hogy egy utólag, videoszerkesztő program segítségével végzett munka eredménye a videóban látottak.

  Bár sokan úgy gondolják, hogy a kaméleonok a környezetüktől függően változtatják a színüket, valójában ez nem így van: az állat hangulatától függ a színe, így kommunikál a külvilággal.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 4. 10 mítosz: parkban hancúrozó bébizsiráfok


  2020 októberében terjedt el egy videó a Twitteren, amit közel 10 millióan láttak. A felvételen állítólag parkban játszó zsiráfbébik láthatók, ami igaz is, ám ahogy azt az eredeti videó feltöltője is jelezte, az egész felvétel csak egy számítógépes trükk eredménye.

 5. 11 mítosz: a szárazföldön meglepően gyorsan mozgó polip


  Tavaly júliusban vált népszerűvé az interneten ez a videó, melyen egy, a szárazföldön nagyon gyorsan mozgó polip látható. Sajnos azonban a polip nem igazi: az állatot egy katari vizuális effektus művész hozta létre, ahogy azt az eredeti videó mellé írt hashtagek is jól mutatják.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 12 mítosz: a velencei csatornákat elárasztott flamingók


  Az interneten megjelent fotó szerint Velence csatornáit flamingók árasztották el. Bár Olaszországban tényleg élnek ilyen állatok, nem ekkora számban, és pláne nem ilyen kis helyen. A retusált fotó valójában egy művész, Kristina Makeeva munkája, aki a bejegyzésében többször is hangsúlyozta, hogy a fotó nem valódi.


  Bónusz: nem minden illúzióhoz kell Photoshop. 🙂

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!