HIRDETÉS BEZÁRÁS
ÁllatokÉrdekességek

10 félelmetes rovar, ami a frászt hozza ránk, pedig nem hogy nem ártanak, de még hasznosak is

  Elsőre talán azt hinnénk, hogy a rovarkutatókon kívül senki sem rajong igazán a rovarokért, pedig nagyon hasznos kis jószágok. Igyekszünk persze minél távolabb maradni különféle pókoktól, poloskáktól vagy legyektől, de mielőtt még a papucsunk után nyúlnánk, hogy agyoncsapjuk őket, nem árt, ha tudjuk, mennyire hasznosak lehetnek a ház körül.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál legyőztük a rovarokkal kapcsolatos félelmeinket, és összegyűjtöttünk 10 félelmetes rovart, ami bár elsőre rendkívül ijesztő, valójában felbecsülhetetlenül hasznos az emberiség számára.

  1. 1 Aranyos futrinka


   Ezek a bogarak kiváló biológiai védelmet nyújtanak a kártevők, sőt még a gyomok ellen is. Megeszik a hangyákat, a drótférgeket, és védelmet nyújtanak a gyapjaslepkék hernyói ellen. A kutatások azt mutatják, hogy ezek a kis hősök a terméskárosodás mintegy 40%-át képesek megakadályozni.

  2. 2 Ragadozó poloska (Podisus maculiventris)


   A podisus maculiventris egy rendkívül sokoldalú ragadozó, mely szintén képes megmenteni a kertet mindenféle kártevőktől. Ezek a poloskák szeretik a káposztalepkéket, a hernyókat, sőt még a bolhákat is, de védelmet nyújtanak többek között a burgonyabogarak ellen is.

   • Élőhely: Észak-Amerika.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Zengőlégy


   Az emberek gyakran tévesen méh vagy darázsként azonosítják ezeket a rovarokat, de ne aggódj: teljesen ártalmatlanok. Általában a levegőben lebegnek és bár bennünk nem tesznek kárt, a hernyók és a levéltetűk ősi ellenségei.

   • Élőhely: a zengőlegyek az egész világon elterjedtek, az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatók.
  4. 4 Katicabogár


   Csak kívülről nézve tűnik olyan ártalmatlannak ez a vörös-fekete szépség. Valójában ez a rovar korántsem olyan aranyos, mint azt a hírneve sugallná, a katicabogarak ugyanis vad ragadozók. Szerencsére azonban csak a termést pusztító levéltetvekre jelentenek igazi veszélyt.

  5. 5 Légyölő pókszázlábú


   Ijesztő megjelenése ellenére ez az ízeltlábú rovar gyakorlatilag ártalmatlan az emberre. A légyölő pókszázlábú főleg fürdőszobákban, WC-kben és pincékben érzi otthonosan magát, ahol általában csótányokra, termeszekre, pókokra, legyekre és bolhákra vadászik.

   • Élőhely: Európa nagy része, Ázsia, Észak- és Dél-Amerika.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Zöldfátyolka


   Ez a vékony testű, hosszú antennájú és szinte teljesen átlátszó szárnyú kis rovar annyira hasznos, hogy sokszor mesterségesen is tenyésztik. A zöldfátyolka ugyanis rendkívül hatásosan pusztítja a különféle mezőgazdasági kártevőket.

   • Élőhely: Európa és Észak-Amerika.
  7. 7 Nagy álkaszáspók


   A nagy álkaszáspók szereti a sötét, csendes helyeket. Általában a lakások sarkaiban vagy a mennyezeten várja az áldozatát. Nem veszélyesek az emberekre, kizárólag rovarokkal és apró csótányokkal táplálkoznak.

   • Élőhely: a világ minden kontinensén élnek, de legtöbbjük Dél-Amerikában és Európában.
  8. 8 Fürkészlégy


   A fürkészlégy rendkívül eredményesen képes szabályozni a káros rovarok számát. Segítenek például a burgonyabogár és a különféle hernyók elleni küzdelemben.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 Parazita darázs


   Ezek a rovarok szintén nélkülözhetetlenek a mezőgazdasági kártevők elleni harcban, szerepük pedig annyira fontos, hogy gyakran szándékosan tenyésztik és használják őket a földek kártevőmentesítésére.

   • Élőhely: az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálható.
  10. 10 Szentjánosbogár


   Kiderült, hogy ezek a világító kis csodák igazi kis hősök. Segítenek épségben tartani a növényeket, mivel többek között csigákkal és hernyókkal táplálkoznak.

   • Élőhely: Szinte mindenhol, Magyarországon 3 fajta szentjánosbogár él.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.