10 félelmetes rovar, ami a frászt hozza ránk, pedig nem hogy nem ártanak, de még hasznosak is


Elsőre talán azt hinnénk, hogy a rovarkutatókon kívül senki sem rajong igazán a rovarokért, pedig nagyon hasznos kis jószágok. Igyekszünk persze minél távolabb maradni különféle pókoktól, poloskáktól vagy legyektől, de mielőtt még a papucsunk után nyúlnánk, hogy agyoncsapjuk őket, nem árt, ha tudjuk, mennyire hasznosak lehetnek a ház körül.

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál legyőztük a rovarokkal kapcsolatos félelmeinket, és összegyűjtöttünk 10 félelmetes rovart, ami bár elsőre rendkívül ijesztő, valójában felbecsülhetetlenül hasznos az emberiség számára.

 1. 1 Aranyos futrinka


  Ezek a bogarak kiváló biológiai védelmet nyújtanak a kártevők, sőt még a gyomok ellen is. Megeszik a hangyákat, a drótférgeket, és védelmet nyújtanak a gyapjaslepkék hernyói ellen. A kutatások azt mutatják, hogy ezek a kis hősök a terméskárosodás mintegy 40%-át képesek megakadályozni.

 2. 2 Ragadozó poloska (Podisus maculiventris)


  A podisus maculiventris egy rendkívül sokoldalú ragadozó, mely szintén képes megmenteni a kertet mindenféle kártevőktől. Ezek a poloskák szeretik a káposztalepkéket, a hernyókat, sőt még a bolhákat is, de védelmet nyújtanak többek között a burgonyabogarak ellen is.

  • Élőhely: Észak-Amerika.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Zengőlégy


  Az emberek gyakran tévesen méh vagy darázsként azonosítják ezeket a rovarokat, de ne aggódj: teljesen ártalmatlanok. Általában a levegőben lebegnek és bár bennünk nem tesznek kárt, a hernyók és a levéltetűk ősi ellenségei.

  • Élőhely: a zengőlegyek az egész világon elterjedtek, az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatók.
 4. 4 Katicabogár


  Csak kívülről nézve tűnik olyan ártalmatlannak ez a vörös-fekete szépség. Valójában ez a rovar korántsem olyan aranyos, mint azt a hírneve sugallná, a katicabogarak ugyanis vad ragadozók. Szerencsére azonban csak a termést pusztító levéltetvekre jelentenek igazi veszélyt.

 5. 5 Légyölő pókszázlábú


  Ijesztő megjelenése ellenére ez az ízeltlábú rovar gyakorlatilag ártalmatlan az emberre. A légyölő pókszázlábú főleg fürdőszobákban, WC-kben és pincékben érzi otthonosan magát, ahol általában csótányokra, termeszekre, pókokra, legyekre és bolhákra vadászik.

  • Élőhely: Európa nagy része, Ázsia, Észak- és Dél-Amerika.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Zöldfátyolka


  Ez a vékony testű, hosszú antennájú és szinte teljesen átlátszó szárnyú kis rovar annyira hasznos, hogy sokszor mesterségesen is tenyésztik. A zöldfátyolka ugyanis rendkívül hatásosan pusztítja a különféle mezőgazdasági kártevőket.

  • Élőhely: Európa és Észak-Amerika.
 7. 7 Nagy álkaszáspók


  A nagy álkaszáspók szereti a sötét, csendes helyeket. Általában a lakások sarkaiban vagy a mennyezeten várja az áldozatát. Nem veszélyesek az emberekre, kizárólag rovarokkal és apró csótányokkal táplálkoznak.

  • Élőhely: a világ minden kontinensén élnek, de legtöbbjük Dél-Amerikában és Európában.
 8. 8 Fürkészlégy


  A fürkészlégy rendkívül eredményesen képes szabályozni a káros rovarok számát. Segítenek például a burgonyabogár és a különféle hernyók elleni küzdelemben.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 9. 9 Parazita darázs


  Ezek a rovarok szintén nélkülözhetetlenek a mezőgazdasági kártevők elleni harcban, szerepük pedig annyira fontos, hogy gyakran szándékosan tenyésztik és használják őket a földek kártevőmentesítésére.

  • Élőhely: az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálható.
 10. 10 Szentjánosbogár


  Kiderült, hogy ezek a világító kis csodák igazi kis hősök. Segítenek épségben tartani a növényeket, mivel többek között csigákkal és hernyókkal táplálkoznak.

  • Élőhely: Szinte mindenhol, Magyarországon 3 fajta szentjánosbogár él.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

Szólj hozzá!

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  Mit készítsünk?!
  Kép
  Fotó vagy GIF.
  GIF
  GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
  Videó
  Youtube, Vimeo vagy Vine.
  Szöveg
  Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
  Lista
  Klasszikus internetes lista, számozással.
  Szavazás
  Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
  Visszaszámlálás
  Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
  Személyiség teszt
  Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
  Kvíz
  Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
  Nyílt lista
  Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
  Ranglista
  Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

  Küldd el egy barátodnak!