Az autószerelők megosztottak 10 dolgot, amit sosem szabad csinálni egy kocsival


Az autók manapság számos biztonsági funkcióval, köztük olyan fedélzeti computerrel rendelkeznek, ami minden helyzetben zavartalan közlekedést biztosít, esetenként még akkor is, ha a járművezető mondjuk figyelmetlen, és elhagyja a sávot vagy úgy közeledik az előtte álló járműhöz, hogy nem fékez időben. Ennek ellenére azért még mindig vannak olyan, legtöbbször figyelmetlenségből vagy tudatlanságból fakadó mozdulatok, melyek komolyan károsíthatják a gépjármű állapotát.

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál most összegyűjtöttünk néhány dolgot a tapasztalatlanabb sofőrök számára, amit soha nem szabad csinálni egy autóval.

 1. 1 Haladás közben ne nyomd meg a "motor leállítása" gombot.

  2f2d1158739aed37c9e1468845

  Bár a kísérletek alapján, a modern biztonsági funkcióknak köszönhetően semmi nem fog történni még akkor sem, ha nagy sebességnél tesszük ezt, a biztonság kedvéért azért illik elkerülni.

 2. 2 Ne tedd hátramenetbe a kocsit gurulás közben.

  3f07ab52aaa66bf247a1e095a0

  Egy másik dolog, amit mindenkinek feltétlenül tudnia kell, hogy sosem szabad hátramenetbe tenni egy sebességváltót, csak akkor, ha a gépjármű egyhelyben áll. Bár az automata váltók esetében ezt számítógépes rendszer is figyeli, és ha meg is próbáljuk, valószínűleg figyelmen kívül hagyja a parancsot, ettől függetlenül azonban nem érdemes kísérletezni vele, és mindig csak álló helyzetben szabad hátramenetbe kapcsolni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Ne tedd P-be (parkolás) a váltót haladás közben.

  55b7855a03afec85a98e959593

  Az előző pontban leírtak az automata váltós kocsikban található P-re is igaz. Bár az számítógépes rendszerek valószínűleg ezt is felülírják, ha valamilyen hiba miatt mégsem teszik, akkor komolyan károsíthatjuk az autót, ha megpróbáljuk haladás közben parkolásba tenni.

 4. 4 Ne tegyél túl sok kulcsot a slusszkulcsra.

  b760de5f769c2fe96b78e968ce

  A sok és nehéz kulcscsomó nem túl jó ötlet, a kulcsok súlya ugyanis idővel károsíthatják a gyújtáskapcsolót. A slusszkulcsot mindig tartsuk külön az ilyen hatalmas kulcscsomóktól.

 5. 5 Rendszeresen cseréld az olajat.

  47afdd5b05ac3f5a8b15c368fb

  Nagyon fontos, hogy mindig kövessük a gyártók utasításait az olajcserével kapcsolatban. Bár nem minden autó hívja fel a sofőr figyelmét az olajcsere időszerűségére, ettől azt még kell és muszáj is megtenni, különösen az új autók esetében, amikor is a motorok gyakran alacsony viszkozitású olajjal kerülnek le a gyártószalagról, és körülbelül 1000 kilométerenként kell bennünk olajat cserélni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Ne önts túl sok olajat a motorba.

  4d1444541c854a3ce5f6f3dd81

  Minden motorhoz tartozik egy nívópálca, aminek van egy minimum és maximum határa. Mindig úgy állítsuk be, hogy az olajszint a kettő között legyen, ellenkező esetben katasztrofális meghibásodást okozhatunk, nemcsak akkor, ha kevés az olaj, de akkor is, ha túl sok van benne.

 7. 7 Ne hagyd teljesen kiürülni az üzemanyagtartályt.

  6fb5a556d991ff002d0ef5142a

  Még a legtisztább üzemanyagban is vannak apró szennyeződések, amik a gravitáció hatására az üzemanyagtartály aljára ülepednek le. Általánosságban elmondható, hogy az a legjobb, ha az autót mindig akkor tankoljuk tele, ha a mutató eléri az alsó negyedet, ekkor fenyeget ugyanis legkevésbé az a veszély, hogy bármi probléma is támad az imént említett szennyeződésekből.

 8. 8 Ne hagyd figyelmen kívül a figyelmeztető szimbólumokat.

  04262d53afb66ada79db3aa391

  Bár a figyelmeztető szimbólumok nem minden autónál egyformák, általában szín szerint vannak csoportosítva. A zöld (vagy néha kék) szimbólum azt jelzi, hogy az adott rendszer aktív. A sárga szimbólum általában arra utal, hogy valamit javítani kell, míg a piros szimbólumok esetén a hibát a lehető leghamarabb javítani kell. Bizonyos piros színű hibák a motor azonnali leállítását is igénylik, ilyenkor csak trélerrel lehet elvinni az autót a legközelebbi szerelőig anélkül, hogy károsítanánk annak motorját vagy egyéb alkatrészeit.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 9. 9 Ellenőrizd a gumiabroncsok nyomását.

  Leeresztett gumi

  Egy másik fontos, rendszeresen elvégzendő feladat a gumiabroncsok nyomásának ellenőrzése. Ha a gumiabroncs már szemmel látva is lapos, akkor biztosak lehetünk benne, hogy egy ideje már nem megfelelő nyomással fut az abroncs. A levegőtlen gumiabroncsokkal vezetni pedig nagyon veszélyes.

 10. 10 Ellenőrizd az autó futóműbeállítását.

  c069665767805b9a3c80df5399

  Ha véletlenül nekimegyünk egy járdaszegélynek, vagy telibe találunk egy hatalmaskátyút, akkor érdemes szervizbe mennünk még akkor is, ha nem kapott defektet az autónk. Ilyenkor ugyanis a futómű felülvizsgálata indokolt, hiszen a nem megfelelően beállított futómű miatt az autó nehezebben kormányozható és veszélyessé válik a vezetés.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
16
2 hozzászólás, 16 pont

Szólj hozzá!

2 comments

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Ezek kb olyan tanácsok, minthogy: “ne törd be a szélvédőt!” Nagyon értékes tanácsok, egészen eddig minden alkalommal Parkolásba raktam a kocsit menet közben! Köszi!
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!