9 világhírű látványosság és azok rejtett részletei, melyekről valószínűleg Te sem tudtál korábban

A világ leghíresebb látványosságait remélhetőleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen minden valamirevaló tanult embernek illik tisztában lenni azok főbb paramétereivel. Akadnak azonban olyan érdekességek velük kapcsolatban, melyek sokszor minden más jellemzőjüknél izgalmasabbak, és ennek ellenére mégsem nagyon tud róluk semmit az emberek többsége. Az alábbi listán most a világ 9 leghíresebb látványosságának ilyen, 'rejtett' részleteit gyűjtöttük egy kalap alá...


1.  Lakás az Eiffel-torony legfelső emeletén.

Gustave Eiffel úgy tervezte meg a róla elnevezett tornyot, hogy annak legfelső emeletén egy pihenésre és szórakozásra is alkalmas lakást lehessen kialakítani. Található benne többek között egy konyha, egy fürdőszoba, két hálószoba, egy nappali, na és persze a semmi máshoz sem fogható kilátás. A lakás egyébként arról is híres, hogy Gustave Eiffel itt fogadta korának egy másik nagy koponyáját, Thomas Edisont.

2.  Szakad lánc a Szabadság-szobor lábánál.

A new yorki Szabadság-szobrot valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Ha személyesen ugyan nem is, filmekben, képeken és egyéb internetes tartalmakban már biztosan láttuk korábban. Népszerűsége ellenére azonban kevesen tudják róla, hogy lábánál egy szétszakadt lánc látható, mely egyfajta jelkép, amivel az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulóját kívánták kihangsúlyozni a Franciák.

3.  Az isleworth-i Mona Lisa

Hugh Blaker, brit műgyűjtő 1911-ben egy délnyugat angliai nemesi házban járt. A hallban elhaladva szeme sarkából Mona Lisát pillantotta meg a falon és egy pillanat alatt végig futott az agyán a gondolat, hogy miért nem egy divatosabb festő művét akasztották a helyére, miért is “égeti” magát a tulajdonos egy másolattal. Azonban jobban megnézve látta, hogy nem is a jól ismert Mona Lisa látható a festményen, hanem egy fiatalabb nő, azaz Mona Lisa fiatalabb korában. A háttér is kissé más, de nagyban hasonlít az “eredetire”. A legfeltűnőbb különbség a két oldalon látható két oszlop, így a kép tágabb környezete látható, mint a jól ismert Leonardo festményen.

2013-ban a zürichi Mona Lisa alapítvány a svájci Szövetségi Technológiai Intézet segítségével szénizotópos kormeghatározást végzett, ami alapján megerősítették, hogy az alkotás valóban da Vinci korabeli. A kép készítéséhez felhasznált anyagok pedig egyeznek Leonardo egyéb munkáiban felhasznált anyagokkal. A vizsgálatok alapján tehát egyértelműen arra lehet következtetni, hogy ez da Vinci egy korábbi festménye lehet, bár ezt a mai napig sem erősítette meg senki ,,hivatalosan".

4.  Időkapszula a Rushmore-hegy belsejében.

Az emlékmű tervezésekor Gutzon Borglum kitalálta, hogy az egyik szikla belsejében egy ,,Hall of Records" névre hallgató titkos szobát fog létrehozni, ahol a jövőbeni generációk az Amerikai Egyesült Államok legfontosabb dokumentumait és információit találhatják majd meg, jól elzárva a külvilágtól. Borglum ehhez az Abraham Lincoln feje mögött található egyik sziklát szemelte ki célpontként, ám a munkálatok közben Borglum váratlanul meghalt, így a munka nem került befejezésre.

1998-ban, több mint 50 évvel Borglum halála után, egy megemlékezés alkalmával végül is elhelyezték (és lezárták) a félkész teremben a legfontosabb amerikai dokumentumok másolatait, hogy így tisztelegjenek a művész emléke előtt. Így ez a terem most egyfajta időkapszulaként funkcionál a Rushmore-hegy belsejében.

5.  A Nagy Szfinx eredeti külseje.

A gízai nagy szfinx a Föld egyik legnagyobb és egyben az egyik legrégebbi szobra. Eredetileg fényes festék borította, melyből ma már csak a füle mögött található néhány folt, elvétve. Ugyancsak nagy megpróbáltatásnak lett kitéve a szfinx orra és szakálla, melyből alig-alig maradt valami napjainkra.

Egyes spekulációk szerint az oroszlán testű, ember fejű Szfinxnek a feje eredetileg szintén oroszlán volt, melyet később faragtak át emberi fejjé. Ezt az elméletet erősíti, hogy a Nagy Szfinx-szobor feje aránytalanul kicsit a testéhez, így elképzelhető, hogy valóban valamiféle átalakításon esett át még annak idején.


Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Önismeret teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Bejegyzés
Sok-sok szöveg, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!