HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért kínálnak egy csésze kávét az állásinterjún? Ez a HR-esek egyik nagy trükkje

  Teljesen mindegy, hogy hány éve dolgozunk a szakmánkban, még a legtapasztaltabb szakemberek sem szeretik az állásinterjúkat. Sosem tudhatjuk, hogy milyen irányba fog menni a meghallgatás, ráadásul nem csak a tapasztalatunkat és az elismeréseinket osztályozzák a HR-esek egy interjún, hanem a rengeteg apró trükkjüknek köszönhetően számos következtetést vonnak le a személyiségünkről és a munkához való hozzáállásunkról.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most néhány látszólag ártalmatlannak tűnő trükköt, amit a HR-esek használnak arra, hogy többet tudjanak meg az interjúalanyaikról.

  Állásinterjú kávé

  Stressz teszt

  A HR-es szakemberek egyik kedvelt trükkje, hogy a beszélgetés során fel-alá ugrálnak. Szinte szó szerint. A beszélgetés közben felállnak a székből, pakolnak, látszólag figyelmen kívül hagyva közben az interjúalanyt. Természetesen szó sincs erről, valójában ez csak egy stresszteszt, mellyel kiderítik, hogy az illető miként viselkedik egy abszurd, előre láthatatlan helyzetre, illetve mennyire képes alkalmazkodni a helyzethez. Ha kell a munka, akkor bizony elengedhetetlen a türelem és a nyugodtság.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Megváratás

  Szintén az emberek tűrőképességét és higgadtságát célozza az a teszt, amikor az egyébként időben érkező interjúalanyt a folyosón várakoztatják. Általában ilyenkor 10 percenként jön egy asszisztens, aki közli velük, hogy az interjút vezető kolléga még elfoglalt, de amint felszabadul, azonnal behívja őt. Persze szó sincs ilyenről, sőt az sem ritka, hogy biztonsági kamerán keresztül figyelik ilyenkor az egyén viselkedését. Az igazi teszt persze a behívás után történik, itt derül ki ugyanis, hogy mennyire viselte meg az alanyt a megvárakoztatás.

  Állásinterjú trükkök HR

  Hasonló, és talán még ennél is idegesítőbb trükk, hogy a behívás után a HR-es közli az alannyal, hogy váratlan esemény miatt el kellene halasztani az interjút egy másik napra, és valamikor máskor visszajönni. Itt azonnal kiderül, hogy az alany mennyire gondolja komolyan a jelentkezést, de egyes helyeken, például az üzleti világban azt sem veszik zokon, ha ilyenkor az alany felemeli a hangját a megváratás és az interjú másnapra tolása miatt, mert ebben a szektorban fontos a harciasság és a céltudatosság.

  Furcsa kérdések és kérések

  A dobozon kívüli gondolkodást és a kreativitást általában az interjú egésze alatt tesztelik. Számtalan módszer létezik erre, vannak olyan HR-esek, akik arra kérik az alanyokat, hogy írják körül neki a piros színt, ami zavarba ejtő, hiszen nem létezik rá helyes válasz, azonban nagyon sokat meg lehet tudni belőle az illető személyiségéről és képzelőerejéről. Az egyetlen hiba ilyenkor maximum az, ha valaki nem mond semmit, vagy egyszerűen megtagadja a választ.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.