HIRDETÉS

Mi történik a testünkkel, ha közvetlenül evés után fekszünk le aludni?


Az emberek hajlamosak lepihenni evés után, de kiderült, hogy ez egy nagyon rossz szokás. Az étkezés után történő alvás vagy akárcsak lefekvés nagyon káros következményekkel járhat. Valószínűleg mindannyian tapasztaltuk már valamelyik ilyen tünetet magunkon anélkül, hogy tudtuk volna, ennek az evés után történő szunyókálás volt az oka.

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál meglepve olvastuk, hogy milyen káros hatásai vannak az evés után történő közvetlen alvásnak a testünkre, ezért úgy gondoltuk, a legjobb, ha ezt veletek is megosztjuk.

 1. 1 Lehet, hogy gyomorégésed lesz.

  Gyomoreges

  Normális esetben az étel emésztése végett termelt sav a gyomorban található. Ehhez azonban nagy szerepet játszik a gravitáció, ami megakadályozza a sav felfelé történő áramlását. Fekvő állapotban azonban a sav könnyen kijuthat a gyomorból és kapcsolatba kerülhet az emésztőrendszer érzékeny szerveivel. Ez égési sérüléseket okozhat a gyomorban, illetve fájdalmas, égető érzést a mellkasban vagy a torokban.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 2. 2 Rossz hatással van az alvás minőségére.

  Eves utan alvas

  Ha közvetlenül alvás előtt ettél egy nagyot, akkor az emésztési folyamat alvás közben is folytatódik. A rossz alvás ilyenkor mindenkinél más módon jelentkezik. Vannak, akiknek az elméjük aktívabb az emésztés közben, emiatt nyugtalan lesz az alvásuk. Mások lehet, hogy el sem fognak tudni aludni a gyomorégés tünetei miatt. Ezek súlyossága persze nagy mértékben függ az elfogyasztott ételek típusától és mennyiségétől.

 3. 3 Gyakori élénk álmok és rémálmok.

  Eves utan lefekves

  Mint azt már korábban említettük, az anyagcsere folyamat aktívabb agyi tevékenységeket okoz, még akkor is, amikor az alvás az úgynevezett "Rapid Eye Movement" szakaszba lép, amikor egyébként az álmok többsége történik. Tehát, ha azt veszed észre, hogy egyre élénkebb vagy akár egyre rosszabb álmaid vannak, akkor próbálj meg kellő szünetet tartani az evés és a lefekvés között.

 4. 4 Gyakoribb vizelési inger.

  Eves utan 3 oraval alvas

  Néhány embernél fokozottabb az éjszakai vizelési inger, ami nagy mértékben összefügghet például az elfogyasztott ételek koffeinmennyiségével. Ez befolyásolja, hogy az étel mennyire vízhajtó, vagy más szavakkal fogalmazva, hogy mennyit kell majd pisilnünk tőle.

  Sokan azt hiszik, hogy csak a kávéban van ilyen, pedig a teákban, a gyógyszerekben, a csokoládékban, és ebből adódóan számtalan desszertben és édességben is megtalálható a koffein.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 5. 5 Valószínűleg jobban hízol.

  Eves utan hizas

  Amikor étkezés után közvetlenül lefekszel, a testednek nincs elég ideje ahhoz, hogy elégesse az étkezés során felvett kalóriákat. Ezért érdemes odafigyelni, hogy bármennyire is fáradtnak érezzük magunkat egy nagy étkezés után, célszerű inkább ébren maradnunk, ha nem szeretnénk, hogy felszaladjon ránk néhány plusz kiló.


  Bónusz: mennyi ideig kell várni az alvásra étkezés után.

  Az olyan problémák elkerülése végett, mint a gyomorégés és az álmatlanság, érdemes megvárni, amíg a gyomor teljes tartalma átjut a vékonybélbe, mielőtt nyugovóra térünk. A táplálkozási szakemberek szerint ez körülbelül 3 órába telik, de fontos megjegyezni, hogy ez csak egy becsült szám, hiszen mindannyian eltérők vagyunk, így van, akinél ez a folyamat gyorsabban végbemegy, míg van, akinél több időt vesz igénybe.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!