Mérgező pozitivitás FB

Mi az a toxikus pozitivitás és miért vagyunk rosszul a “minden rendben lesz” bíztatástól


Valószínűleg mindannyian kaptunk már olyan bátorító tanácsokat a barátainktól és ismerőseinktől, ami csak még tovább rontott a helyzeten. Például: „Ne idegeskedj, minden rendben lesz!” vagy „Ne szomorkodj, másnak még ennél is rosszabb a helyzete!” – az ilyen mondatok általában egyáltalán nem rejtenek valódi empátiát, az emberek akkor használják ezeket, mikor nem akarnak igazán foglalkozni mások problémáival.

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy kiderítjük, miért olyan veszélyes a túlzottan optimista életszemlélet, és miért olyan fontos, hogy az emberek ne csak a pozitív, hanem a negatív érzelmeket is megengedjék maguknak.

Mi az a toxikus pozitivitás

Sírd ki magad

toxikus pozitivitás alatt a pszichológusok azt az élethez való hozzáállást értik, mely szerint az embernek minden körülmény között meg kell őriznie a pozitív hozzáállását és semmi esetre sem szabad teret engednie a negatív érzelmeknek. Az ilyen típusú emberek gondolkodása gyakran rendkívül szélsőséges. Igyekeznek mindennek a jó oldalát látni, és ahelyett, hogy átélnék a problémákat és negatív érzéseket, egyszerűen elnyomják azokat, ami csak még tovább súlyosbítja az állapotukat.

Amikor támogatni próbálnak valakit, a mentalitásukból fakadóan gyakran mérgezően viselkednek, mivel őszintén nem értik, hogy miért kell azért szomorúnak lennie valakinek, mert elhagyta őt a párja, mert kirúgták a munkahelyéről vagy mert megbukott egy fontos vizsgán.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A problémák elkerülése

Fájó fog

A mérgező pozitivitásra remek példa az a helyzet, amikor az ember nemcsak sztereotip klisék mögé rejti az érzelmeit (pl. “Az idő minden sebet begyógyít”), hanem másokat is megszégyenít, akik kevésbé optimisták nála. Például: ,,Mi olyan szörnyű egy válásban? Tegnap egy férfi felesége voltál, holnap egy másiké leszel.”

Az ilyen emberek ahelyett, hogy valódi kiutat keresnének a nehéz helyzetekből, inkább csak önámításba kezdenek. Gyakorlatilag úgy viselkednek, mint a kisgyerekek, akik a kezükkel eltakart arcuk miatt azt hiszik, hogy nem létezik az adott probléma: ha pedig nem látják, nem lehet baj.

A saját és más emberek negatív érzelmeinek tilalma

Tiltott boldogság

A negatív érzelmek tagadásával és elfojtásával az ember valójában csak fokozza azokat. Úgy tűnhet számukra, hogy a “rossz” érzések, például a harag, a szomorúság vagy a csüggedés legyőzése csak az erős személyiségen múlik, ha azonban folyamatosan azt hazudják maguknak, hogy minden rendben van, holott ez nem így van, végső soron a mentális egészségüket is negatívan befolyásolja.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nem vagyok túl rajta

A toxikus pozitivitás megszállottjai nem tudják elfogadni sem a saját, sem más emberek negatív érzelmeit. Amikor valaki szorongás, üresség vagy depresszió jeleit mutatja nekik, a toxikus pozitivitásban szenvedő emberek megpróbálják lekicsinyíteni és elbagatelizálni más emberek problémáit, hogy így szigeteljék el magukat a külső negativitásoktól.

Mások érzéseinek leértékelése

Állásinterjú

Nagyon vékony a határvonal más emberek támogatása, és az ő problémáik lekicsinyítése között. A mérgezően pozitív emberek számára elviselhetetlen lehet olyan személyek közelében tartózkodni, akik nehéz és fájdalmas időszakon mennek keresztül. Saját maguk gyengeségének leplezésére igyekeznek olyan viselkedést és reakciókat mutatni a beszélgetőpartnerük felé amikre egyébként ők maguk nem képesek: “Szedd össze magad!” vagy “Gyerünk, ne szomorkodj!” – az ilyen tanácsok általában csak fokozzák a fájdalmat a beszélgetőpartnerükben.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Bűntudat a negatív érzelmek miatt

Tökéletes anya

A közösségi média megjelenésével a toxikus pozitivitás egyre gyakoribbá vált. Az emberek általában csak az életük fényes és dicsőséges pillanatait osztják meg másokkal a közösségi oldalukon, melynek köszönhetően az optimizmust normának, a pesszimizmust pedig elfogadhatatlannak tartják. Egy gyönyörű kép mögött azonban gyakran rendkívül mély belső elégedetlenség rejlik.

A folyamatos, túlzott jókedvűség arról árulkodik, hogy az ember csapdába esett: elrejti azt, amit valójában érez, és annyit negatív érzelmet halmoz fel magában, amivel már nem tud mit kezdeni. Ez belső disszonanciát okoz, amitől az illető bár rosszul érzi magát, nem tudja pontosan, hogy miért, ezért csak azt kérdezgeti magától: “Minden rendben van velem?” Az őszinte érzések tagadása gyakran depresszióhoz és torz önkritikához vezet.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hogyan különböztethetjük meg a toxikus pozitivitást az egészséges támogatástól

Kutya hátsó láb

A pszichológusok azt tanácsolják, hogy ne fekete-fehérként gondoljunk az érzelmeinkre. Valójában nincs olyan, hogy “jó” és “rossz” érzés. Ezek csak jelzések, melyek segítenek odafigyelni a számunkra igazán fontos dolgokra, szóval egyfajta információforrásként funkcionálnak. A nehéz és kellemetlen érzelmek elfogadása, azok őszinte átélése és gyors leküzdése tehát épp olyan fontos, mint a pozitív érzelmek megélése.

Az egészséges optimizmus, a mérgező optimizmussal ellentétben nem elnyomja a “rossz” érzéseket, hanem kellő figyelemmel és együttérzéssel kezeli azokat. Egy személy támogatásához néha csak annyi kell, hogy meghallgatjuk őt, nem ítéljük el, és adunk neki időt a “gyógyulásra”. Ha lehetőség engedi, megpróbálhatunk akár közösen is kutat találni a nehéz helyzetből.

Összességében tehát nincs abban semmi rossz, ha pozitívan állunk az élethez, és másokat is erre bíztatunk, de mindenkinek tudnia kell hol a határ, és nem szabad hagyni, hogy a túlzottan pozitív életszemlélet elnyomja az egyébként létszükségletű nehéz és kellemetlen (negatív) érzéseket és tapasztalatokat.

Neked van olyan ismerősöd, aki mindig túlságosan pozitív? Szokott dühíteni téged a túlzott pozitivitás?

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

Szólj hozzá!

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  Mit készítsünk?!
  Kép
  Fotó vagy GIF.
  GIF
  GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
  Videó
  Youtube, Vimeo vagy Vine.
  Szöveg
  Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
  Lista
  Klasszikus internetes lista, számozással.
  Szavazás
  Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
  Visszaszámlálás
  Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
  Személyiség teszt
  Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
  Kvíz
  Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
  Nyílt lista
  Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
  Ranglista
  Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

  Küldd el egy barátodnak!