A pszichológusok szerint a fizikai büntetés tönkreteszi a gyermekek mentális egészségét


Mind a gyermekorvosok, mind pedig a pszichológusok egyetértenek abban, hogy a fizikai büntetés sok kárt okoz a gyermekek testi és lelki egészségében. Egy felmérés szerint 25 évvel ezelőtt a szülők 80%-a verte a gyermekeit, ha azok rosszul viselkedtek, manapság ez a szám már csak 67%. Bár a gyermekek fizikai bántalmazása szemmel láthatóan csökken, hosszú út áll még előttünk.

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál nem hagyhattuk figyelmen kívül a témát, ezért úgy döntöttünk, hogy megosztunk veletek néhány érdekes információt ezzel kapcsolatban.

Vannak, akik nem is tudják, hogy bántalmazzák a gyermekeiket

Gyerekek büntetése

A fizikai bántalmazás többféle módon történhet. A büntetés legnyilvánvalóbb formája, ha kézzel ütünk a gyermekre, vagy valamilyen övet, fakanalat, stb. használunk. Ez azonban nem az egyetlen módszer. A fizikai bántalmazás alá tartozik továbbá a gyermek rázása, a hajánál vagy fülénél fogva húzása és a kényelmetlen helyzetbe való kényszerítése is.

További gyakori büntetés még például a gyermek szájának vagy kezének erősszakkal történő mosása, az erőszakkal történő etetés, ha valamit nem hajlandóak megenni, és bár ezek nem tűnnek egyértelműen fizikai bántalmazásnak, valójában ezeket is ide soroljuk.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Gyereknevelés

A gyermekek bántalmazásának vannak nem-fizikai formái is. Ide tartozik a fenyegetés, megalázás, megvetés, ijesztgetés és a kiabálás. Ezek a verbális módszerek, bár nem hagynak külső nyomokat a gyermeken, valójában nem kevésbé károsak, mint a fizikai bántalmazások.

Egy tanulmány megállapította, hogy azok a gyermekek, akiket 13 éves koruk előtt verbálisan bántalmaztak, nagyobb valószínűséggel tapasztaltak magukon depressziós tüneteket az életük későbbi szakaszában.

A testi fenyítés az erőszak leggyakoribb formája

Gyerekek nevelése

A fizikai büntetés először is sérti a gyermek alapvető emberi jogait. Azonban, még ha nem is vesszük figyelembe ezt a tényt, az ilyen hozzáállás akkor is közvetlen károkat okozhatnak a kicsiknek, növelve a sérülés kockázatát. Még a testi fenyítés „könnyű” formája is nagy kockázatot jelent a gyermek fejlődésére, mivel a dühös szülők gyakran nem tudnak uralkodni magukon, és bár nekik nem tűnik erősnek, amit csinálnak, a gyermek nagy valószínűséggel igen komoly fájdalmat érez miatta.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Gyerek leszidás

A tudósok megállapították, hogy a bántalmazott gyermekek később maguk is agresszívabbak lesznek. A kisgyermekek felpofozása ugyanolyan következményekkel járhat, mint a bántalmazás súlyosabb formái. Egy tanulmány szerint egyébként ez a leggyakoribb testi fenyítési forma, amit a gyermekek 54%-ának kell legalább egyszer átélnie élete során.

A fizikai sérüléseken túl a gyermek mentális egészsége is károsul

Gyerek nevelés

Ezek a következmények nem tűnnek el, mint a sebhelyek, egészen a felnőtt korukig elkísérik a gyermekeket. Számos tanulmány bebizonyította, hogy a testi fenyítés drasztikus hatással van a mentális egészségre és például szorongást, depressziót, alacsony önértékelést, érzelmi instabilitást és különféle viselkedési zavarokat okoz.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Gyerek szidalmazás

Egy másik tanulmány szintén bebizonyította, hogy ez így van. Általában azok az emberek, akik több fizikai büntetést szenvedtek el, rosszabb pontszámot értek el a mentális egészségi állapot és a depressziót vizsgáló tesztek során.

Bónusz: a gyermekekkel történő kommunikáció alternatív módjai

Gyerek figyelmeztetése

Végezetül összegyűjtöttünk néhány olyan büntetési módszert, amit a pszichológusok is megfelelőnek tartanak.

 • Szünet: ha a gyermek rosszalkodik, ragadd ki őt az adott szituációból, hagyd megnyugodni és kérd meg, hogy gondolkozzon el rajta, amit tett. Ezután beszélj vele róla türelmesen, és magyarázd el neki, hogy miért nem volt szép, amit csinált.
 • Egy kiváltság elvétele: például egy napig ne nézhessen tévét vagy ne ehessen édességet.

Ezek a módszerek azért hatékonyak, mert hosszú távon befolyásolják a gyerek viselkedését. A pszichológusok szerint egy nagyon rövid büntetésnek is van hatása.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
20
1 hozzászólás, 20 pont

Szólj hozzá!

One comment -

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 8,235
  Rendszeres látogató: 20x jelentkezett be a Liked.hu-n.
  Kommentkirály: 50 hozzászólást írt a Liked.hu-n.
  Törzsvendég: rendszeresen látogatja a Liked.hu-t.
  Beszélgetésindító: hozzászólásaival érdekes beszélgetéseket generál.
  Társalgó: 10 hozzászólást írt a Liked.hu-n.
  Szóval ezek szerint az én korosztályom depressziós, mert annak idéjén, ha nem nem azt csináltam, amit fater mondott, vagy visszabeszéltem, olyat leb**tt, hogy a fal adta a másikat.  Ja,...nem. A másik, mint gyakorló apa, tapasztalatból mondom, hogy a kiváltság elvétele sz*rt sem ér. A gyerek rosszul fogja értelmezni a jó és a rossz közötti különbséget, és nem azért fog szót fogadni, vagy rendet rakni, vagy fogat mosni, mert az a helyes, hanem azért, mert akkor nem lesz TV, PS, vagy tablet. F***ság az egész cikk. A nevelés sikeressége nagyban függ a gyermek habitusától is. 
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!