9 nyilvánvaló jel, hogy magnéziumhiányban szenved a szervezeted

Ha rendszeresen fáradtnak érezzük magunkat vagy izomgörcsöket, netán túlzott édesség utáni vágyat tapasztalunk magunkon, az a magnéziumhiány fő jele is lehet. A magnézium ugyanis közvetlenül- és közvetve is felelős a testünkben végbemenő számtalan folyamatért, így a hiánya az egészségünkre is veszélyes lehet vagy akár súlyos betegségeket is okozhat. Az alábbiakban most segítünk felismerni a magnéziumhiány okozta tüneteket, hogy mihamarabb kezelni lehessen azokat.


 1. 1 Édesszájúság


  A szokatlan és túlzott édességek utáni sóvárgás sokszor annak a jele, hogy bizonyos ásványi anyagok, különösen a magnézium hiányzik a szervezetünkből. Ezért kívánnak a nők édességet a menstruáció során vagy a sportolók egy kimerítő edzés után, ugyanis mindkét esetben nagy mennyiségű magnézium távozik a testből, ezért van szükség cukorra.

 2. 2 Görcsök és izomfájdalom.


  Az izomgörcsök piszkosul fájdalmasak képesek lenni. Ha túl gyakran történik ilyen, az a magnéziumhiány egyik fő jele. Megszabadulni nem csak pusztán a magnéziumkészletünk feltöltésével lehet, de a B, E és D vitaminok is segíthetnek rajtunk.

  Az ilyen izomgörcsök legegyszerűbb megszüntetési módja egyébként, ha az érintett területet körkörös mozgásban kezdjük el masszírozni.

 3. 3 Álmatlanság


  A magnéziumhiány gyakran álmatlanságot okoz, mivel ez az anyag felelős azért, hogy az agy képes legyen ellazulni, mi pedig álomba szenderülni. Ha nem megfelelő a magnéziumszintünk, akkor a test relaxálós funkciója is csődöt mond.

 4. 4 Csontbetegségek


  A magnéziumhiány idővel megnöveli a csonttörés és az ízületi szakadás és fájdalom kockázatát, mivel a kalciumszint csökkenésének egyik fő kiváltó oka a magnéziumhiányhoz köthető.

 5. 5 Savas reflux


  A magnéziumhiány miatt az emésztetlen táplálék a gyomornedvvel együtt visszakerül a nyelőcsőbe, ami égető érzést okoz. Ezt a köznyelvben csak gyomorégésnek nevezzük.

 6. 6 Apátia és stressz


  A magnézium elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, ezért a test relaxációjában is kiemelt szerepet játszik. Ha állandó stresszt és feszültséget érzünk, az könnyen lehet, hogy a magnéziumhiány egyik tünete, ami rosszabb esetben akár depresszióhoz is vezethet.

 7. 7 Székrekedés


  A székrekedés okai meglehetősen sokfélék lehetnek, a stressztől egészen az elégtelen étkezésig. Az egyik lehetséges oka a magnéziumhiány, ami mint már korábban említettük a test relaxációjáért és pihenési funkcióiért felelős. Ez hatványozottan igaz az emésztőrendszerre is, ami magnéziumhiány esetén elégtelen bélfunkciókhoz, végül székrekedéshez vezethet.

 8. 8 Fáradtság


  Sejtjeink energiájának előállításához elengedhetetlen a magnéziumfelvétel. Ha nincs belőle elég, akkor a sejtek nem képesek elegendő energiát előállítani, mely levertséghez, fáradékonysághoz vezethet. Ha olyan tüneteket észlelünk magunkon, mint a kimerültség, az állandó fáradtság vagy az apátia és a lustaság, akkor az valószínűleg magnéziumhiányra utal.

 9. 9 Súlyos fejfájás


  A krónikus tápanyaghiány súlyos fejfájást képes okozni. Függetlenül a hiányzó tápanyagtól, a szervezet így próbálja a tulajdonosa tudtára adni, hogy valami nagyon nincsen rendben.

  Ezt a fajta ismétlődő és rendkívül intenzív fejfájást az A, B, C vagy D vitaminok hiánya is okozhatja, valamint természetesen a magnéziumhiány, aminek köszönhetően az agy vérerei gyorsan tágulnak majd összehúzódnak, ami roppant kellemetlen fejfájáshoz vezethet. A szükséges ásványi anyagok feltöltése normalizálja az erek munkáját és enyhítheti, majd teljesen megszüntetheti ezt a fajta krónikus fejfájást.

  Mely ételek magnézium gazdagok?

  A magnéziumhiányt számtalan ok képes kiváltani, az egészségtelen étrendtől a rossz étkezési szokásokon át a rosszul megválasztott diétáig. A következő termékek azonban segítenek növelni és normalizálni a szervezet magnéziumszintjét:

  • gabonafélék
  • diófélék
  • friss- és szárított gyümölcsök
  • spenótfélék
  • halak

REAGÁLJ A TARTALOMRA EMOJIVAL!

0
Ez igen!
0
Nem tetszik!
0
Vicces
0
Imádnivaló
0
Meglepő
0
Szomorú
0
Bosszantó

SZÓLJ HOZZÁ!Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!