9 nyilvánvaló jel, hogy magnéziumhiányban szenved a szervezeted

Ha rendszeresen fáradtnak érezzük magunkat vagy izomgörcsöket, netán túlzott édesség utáni vágyat tapasztalunk magunkon, az a magnéziumhiány fő jele is lehet. A magnézium ugyanis közvetlenül- és közvetve is felelős a testünkben végbemenő számtalan folyamatért, így a hiánya az egészségünkre is veszélyes lehet vagy akár súlyos betegségeket is okozhat. Az alábbiakban most segítünk felismerni a magnéziumhiány okozta tüneteket, hogy mihamarabb kezelni lehessen azokat.


 1. 1 Édesszájúság


  A szokatlan és túlzott édességek utáni sóvárgás sokszor annak a jele, hogy bizonyos ásványi anyagok, különösen a magnézium hiányzik a szervezetünkből. Ezért kívánnak a nők édességet a menstruáció során vagy a sportolók egy kimerítő edzés után, ugyanis mindkét esetben nagy mennyiségű magnézium távozik a testből, ezért van szükség cukorra.

 2. 2 Görcsök és izomfájdalom.


  Az izomgörcsök piszkosul fájdalmasak képesek lenni. Ha túl gyakran történik ilyen, az a magnéziumhiány egyik fő jele. Megszabadulni nem csak pusztán a magnéziumkészletünk feltöltésével lehet, de a B, E és D vitaminok is segíthetnek rajtunk.

  Az ilyen izomgörcsök legegyszerűbb megszüntetési módja egyébként, ha az érintett területet körkörös mozgásban kezdjük el masszírozni.

 3. 3 Álmatlanság


  A magnéziumhiány gyakran álmatlanságot okoz, mivel ez az anyag felelős azért, hogy az agy képes legyen ellazulni, mi pedig álomba szenderülni. Ha nem megfelelő a magnéziumszintünk, akkor a test relaxálós funkciója is csődöt mond.

 4. 4 Csontbetegségek


  A magnéziumhiány idővel megnöveli a csonttörés és az ízületi szakadás és fájdalom kockázatát, mivel a kalciumszint csökkenésének egyik fő kiváltó oka a magnéziumhiányhoz köthető.

 5. 5 Savas reflux


  A magnéziumhiány miatt az emésztetlen táplálék a gyomornedvvel együtt visszakerül a nyelőcsőbe, ami égető érzést okoz. Ezt a köznyelvben csak gyomorégésnek nevezzük.

 6. 6 Apátia és stressz


  A magnézium elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, ezért a test relaxációjában is kiemelt szerepet játszik. Ha állandó stresszt és feszültséget érzünk, az könnyen lehet, hogy a magnéziumhiány egyik tünete, ami rosszabb esetben akár depresszióhoz is vezethet.

 7. 7 Székrekedés


  A székrekedés okai meglehetősen sokfélék lehetnek, a stressztől egészen az elégtelen étkezésig. Az egyik lehetséges oka a magnéziumhiány, ami mint már korábban említettük a test relaxációjáért és pihenési funkcióiért felelős. Ez hatványozottan igaz az emésztőrendszerre is, ami magnéziumhiány esetén elégtelen bélfunkciókhoz, végül székrekedéshez vezethet.

 8. 8 Fáradtság


  Sejtjeink energiájának előállításához elengedhetetlen a magnéziumfelvétel. Ha nincs belőle elég, akkor a sejtek nem képesek elegendő energiát előállítani, mely levertséghez, fáradékonysághoz vezethet. Ha olyan tüneteket észlelünk magunkon, mint a kimerültség, az állandó fáradtság vagy az apátia és a lustaság, akkor az valószínűleg magnéziumhiányra utal.

 9. 9 Súlyos fejfájás


  A krónikus tápanyaghiány súlyos fejfájást képes okozni. Függetlenül a hiányzó tápanyagtól, a szervezet így próbálja a tulajdonosa tudtára adni, hogy valami nagyon nincsen rendben.

  Ezt a fajta ismétlődő és rendkívül intenzív fejfájást az A, B, C vagy D vitaminok hiánya is okozhatja, valamint természetesen a magnéziumhiány, aminek köszönhetően az agy vérerei gyorsan tágulnak majd összehúzódnak, ami roppant kellemetlen fejfájáshoz vezethet. A szükséges ásványi anyagok feltöltése normalizálja az erek munkáját és enyhítheti, majd teljesen megszüntetheti ezt a fajta krónikus fejfájást.

  Mely ételek magnézium gazdagok?

  A magnéziumhiányt számtalan ok képes kiváltani, az egészségtelen étrendtől a rossz étkezési szokásokon át a rosszul megválasztott diétáig. A következő termékek azonban segítenek növelni és normalizálni a szervezet magnéziumszintjét:

  • gabonafélék
  • diófélék
  • friss- és szárított gyümölcsök
  • spenótfélék
  • halak

Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Önismeret teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Bejegyzés
Sok-sok szöveg, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!