15+ higiéniai szabály, amire az orvosok nem figyelmeztettek bennünket

A rendszeres fogmosással, az evés előtti kézmosással és a rendszeres körömvágás fontosságával valószínűleg senkinek sem mondunk újdonságot. Ezeket az orvosok, a szüleink és a tanáraink nagyjából kismilliószor elmondták nekünk gyerekkorunkban. Akadnak azonban olyan higiéniával kapcsolatos szabályok, melyek nem kevésbé fontosak, mint az imént említettek, legtöbbször mégsem figyelmeztet rájuk senki.

Cikkünkben épp ezért összegyűjtöttünk néhány olyan személyes higiéniával kapcsolatos tipikus hibát, melyet a legtöbben elkövetünk a mindennapok során és amelyek számos betegség forrásai lehetnek. 


 1. 1 Arc a zuhany alatt.

  mnn

  Mindannyian szeretünk beállni a zuhany alá és hagyni, hogy a forróvíz felpezsdítse az arcunk. Ez az első pillantásra ártalmatlan művelet azonban komolyan befolyásolhatja bőrünk egészségét. A víznyomás erőssége és a forró víz kombinációja ugyanis károsíthatja a kapillárisokat, vagyis bőrünk ,,védőgátját”.

 2. 2 Helytelenül használt bio-kozmetikumok.


  A bio kozmetikumok piaca napról-napra népszerűbb. Nem mindenki tudja azonban, hogyan kell ezeket megfelelően használni és tárolni. Az ilyen kozmetikai termékeket nem a fürdőszobai vagy polcon történő tárolásra tervezték, ráadásul eltarthatóságuk is jóval rövidebb a többi, tartósítószert tartalmazó terméknél – ezért mindig alaposan olvassuk el a termékek használati és tárolási utasításait.

 3. 3 Kézzel törölt izzadtság.

  davidsonwashroom

  Sokan időről-időre kézzel töröljük le az arcunkról az izzadtságot, ha nincs szalvéta vagy papír zsebkendő a közelben. Ez azonban irritációhoz, pattanásokhoz vezethet – mivel a kézbőrön nagyjából 1500 baktérium él négyzetcentiméterenként, melyek fele ott is marad, még kézmosás után is. Érdemes tehát zsebkendőt vagy törülközőt használnunk és semmiképp sem kézzel törölnünk az izzadtságot az arcunkról.

 4. 4 Állatok után nem mosunk kezet.


  Négylábú kedvenceink nagyjából 150 vírusos és bakteriális fertőzést terjeszthetnek. Egyébként, az 1415 ismert, emberre káros mikroorganizmusok közül 61%-uk a háziállatok bundáján és mancsán is megtalálható. Egyébként nem csak az állatok simogatása, de a ketrecük, játékaik vagy az eledelük érintése után is feltétlenül fontos a kézmosás.

 5. 5 Ecsetek kozmetikai táskában történő tárolása.


  A kozmetikai táska tökéletes környezet a baktériumok szaporodásához. Az összes ecset, szivacs, amit ebben tárolunk tulajdonképpen olyan baktériumtenyészetté változhat, ami bőrfertőzéseket, rosszabb esetben pedig akár még tüdőgyulladást is okozhat. Érdemes ezért jól szellőző helyet létrehozni a kozmetikai kiegészítők számára, és gyakran tisztítani azokat.

 6. 6 Mezítláb sétálás.


  Az ortopédiai szakértők szerint a mezítláb történő séta sehol sem jó ötlet. Ezzel ugyanis teljesen kitesszük magunkat a gombás fertőzések veszélyeinek, arról nem is beszélve, hogy a kemény felületen történő mezítlábas séta lábdeformációhoz vezethet.

 7. 7 Nem tisztítjuk a hajgumikat, fésűket és hajcsatokat.


  Az elhalt bőrsejtek, a faggyú és a por felhalmozódik minden olyan kiegészítőn, amit a hajápoláshoz használunk. Ennek következtében a fésűk, hajgumik és a hajcsatok is a baktériumok melegágyává válhatnak. Havonta egyszer legalább tisztítsuk meg ezeket.

 8. 8 A tisztításhoz mérgező anyagokat használunk.


  Antibakteriális tisztítószerek, ablak- és üvegmosószerek, sőt még a mosogatószerek is tartalmaznak foszfátokat, lúgokat, peszticideket, ammóniát és más mérgező anyagokat, melyek áthatolhatnak a bőrünkön és a testben felhalmozódva komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Ennek elkerülése végett mindig használjunk védőkesztyűt és takarítás után alaposan öblítsük át vízzel a lekezelt felületeket.One comment -

 • Szia, guest

Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Önismeret teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Send this to a friend