HIRDETÉS

12 hasznos tanács, ami egy nap még életet menthet

  A mindennapok forgatagában számtalan életveszélyes helyzettel találkozhatunk. Ezek nagy részére nem is nagyon lehet felkészülni, egyszerűen a pillanat tört része alatt kell helyes döntést hoznunk, hogy elkerüljük a tragédiát.

  HIRDETÉS

  Akadnak azonban olyan veszélyes szituációk, melyeket kellő ismeretekkel és óvatossággal bizony könnyedén elháríthatunk. Az alábbiakban most ehhez szeretnénk néhány rendkívül hasznos tanácsot nyújtani.

  1. 1 Ne mobilozz séta közben


   Az agyunk nem képes egyszerre figyelni a kijelzőre és a környezetünkre, emiatt figyelmen kívül hagyhatja a ránk leselkedő veszélyeket. Mint például a felénk száguldó kocsit, sajnos ebből számtalan baleset történik nap mint nap.

  2. 2 Ne fújd fel az életmentő mellényt a repülő belsejében


   Ezt a légiutas-kísérők is elmondják a felszállás előtt, de mindenképp jusson eszedben a legnagyobb vészhelyzetben is: Egy vízbe zuhant gépből csak úgy tudsz biztonságosan kimenekülni, ha a repülő elhagyása UTÁN fújod fel a mellényt. Ha egy süllyedő gépben vagy és felfújod a mellényt, a levegő felnyom az utastér plafonjához, és szinte képtelen leszel kiszabadulni a repülőből.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Tanuld meg a Heimlich-féle műfogást, amellyel egyszerűen megmentheted a fulladástól azt az embert, aki félrenyelte az ételt.


   Jobb kezünket formáljuk ökölbe, helyezzük a köldök magasságába, bal kezünkkel kulcsoljuk át a jobb csuklónkat és egy magunk felé és fölfelé irányuló hirtelen “kanalazó” mozdulattal nyomjuk fel a rekeszizmot.

  4. 4 Mindig legyen nálad allergia elleni (antihisztamin) tabletta


   Erre nem sokan gondolnak, de egy allergiás roham bármikor lecsaphat rád vagy másokra, még akkor is, ha egyáltalán nem számítasz rá. Különösen fontos, ha kempingezni vagy hosszú utazásra készülsz!

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Ha kigyullad a tűzhelyen az olaj


   Ha kigyullad a serpenyőben az olaj, semmiképp ne önts rá vizet, mert azzal csak táplálod a tüzet, és komoly égési sérüléseket szerezhetsz. Ehelyett zárd el gyorsan a tűzhelyet, és tegyél a serpenyőre fedőt! Ezzel elzárod az égést tápláló oxigént.

  6. 6 Ne szedd ki a sebből a kést vagy egyéb éles tárgyakat


   Nagy valószínűséggel a penge vagy egyéb tárgy elzárja a vérzést. Így ha eltávolítod a sebből, fokozódhat a vérzés, amelynek életveszélyes következményei lehetnek. A legfontosabb, hogy még tovább csökkentsd a vérzést, amíg szakszerű segítség nem érkezik.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

9 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!


 • A tűzte öntött víz nem táplálja a tüzet csak mivel az olaj sűrűsége kisebb a víz sűrűségénél ezért a víz tetejére kerül szóval nem alszik el a tűz hiszen a víz tetején tovább ég az olaj. Ez pontosan 7-ik osztály. 
  • Kiegészítésként: az égő /folyékony/ olaj hőmérséklete jóval több mint 100 °C ezért az víz azonnal felforr és szétfrőcsköli a forró olajat ezzel komoly égési sérült tud okozni.
  • Múltkor a sütő n felejtettem az olajat kigyulladt, hirtelen nem tudtam mit csináljak vizet öntöttem rá a plafonig csaptak fel a lángok, jó h nem eget le a konyha. Többet míg élek vizet nem teszek égő olajra! 
  • De az olaj forráspontja magasabb mint a vízé. Így mikor forró (égő) olajra vizet öntesz akkor gőz keletkezik. A gőz kissebb olajcseppeket hoz létre, vagyis porlaszt. A porlasztott olaj meg jobban ég. A felhajtó erő miatt meg magasabbra jut..  Hát mondjuk ez lehet már a 7. Osztály második féléves anyaga, de nemsokára azt is tanulja majd.. 
  • a probléma nem az hogy az olaj fent marad, hanem hogy a víz lemerül a serpenyőhöz ér, hirtelen felforr és emiatt szétfröcsköli a forró,  égő olajat.
  • Sajnos nem igy van. Az olaj-tűzre öntött viz táplálja az egést az által hogy az olaj felülete, ami képes égni, megnő, mivel a forro olaj a leuszó vizet felforralja és a keletkező vizgőz az olajréteget feldobja és cseppekké alakítja. Ha nem igy lenne, lehetne vizzel oltani...
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!