12 apró trükk, ami segít megvédeni az otthonunkat a távollétünkben

Nincs is kiszolgáltatottabb helyzet annál, mint amikor hosszabb-rövidebb időre el kell utaznunk otthonról és nincs aki vigyázzunk a házra, illetve a benne található értékeinkre. A hivatalos statisztikák szerint Budapesten például 2393 darab lakásbetörés történt 2016-ban, ami elég magas szám, pláne ha azt nézzük, hogy összesen ~35 ezer ingatlan található a fővárosban. A kérdés tehát adott: hogyan védekezzünk az otthonunkat veszélyeztető bűnözők ellen? Az alábbi listán most ehhez gyűjtöttünk össze néhány hasznos trükköt és praktikát.


 1. 1 Sose hagyjunk elöl értékeket a házban.


  Teljesen mindegy, hogy a villanyszerelőt vagy a postást engedjük be a házunkba, figyeljünk arra, hogy sose hagyjunk kint „csábító” értékeket. Meglehet persze, hogy a házunkba invitált vendég hivatalos okokból van ott és ő maga nem jelent veszélyt az otthonunkra, de elég ha csak mesél az értékeinkről egy simlis barátjának, és máris kész a baj.

 2. 2 Ne engedjük, hogy a betörők meghallhassák az otthoni telefonunkat.


  Bevált trükk a tolvajoknál, hogy a megszerzett telefonszámunk segítségével megcsörgetik az otthoni telefonunkat, majd ha hallják, hogy senki nem veszi fel a telefont, akkor úgy ítélik meg, hogy tiszta a terep és behatolnak. Ne adjunk esélyt ilyesmire: így amikor nem vagyunk otthon, valamilyen úton-módon gondoskodjunk róla, hogy a betörő ne hallhassa a telefonunkat.

 3. 3 Szereltessünk fel biztonsági zárakat.

  adme

  Fontos tudni, hogy nem létezik feltörhetetlen zár, egy biztonsági ajtó segítségével azonban nagyban meg tudjuk nehezíteni a betörők dolgát, akiknek így több ideig tart a zár feltörése, mellyel egyenesen arányosan megnő a lebukás kockázata is.

 4. 4 Erősítsük meg az ablakokat.


  A bejárati ajtó feltörése mellett természetesen a másik népszerű behatolási pont a betörőknél az ingatlanok ablakai. Egy (lehetőleg zárható) rács segítségével azonban itt is megnehezíthetjük a dolgukat.

 5. 5 Ügyeljünk rá, hogy jól belátható legyen a ház előtti terület.


  A bokros előkert vagy a vastag, átláthatatlan kerítés épp olyan hívogató lehet a betörők számára, mint egy nyitva hagyott ablak. A betörők így ugyanis (szinte) teljes biztonságban törhetik fel otthonunk, hiszen a sövények vagy a kerítések miatt nem kell aggódniuk amiatt, hogy meglátja őket valaki. Ügyeljünk továbbá arra, hogy a kertben található fű is folyamatosan vágva legyen, az elhanyagolt kert és pázsit ugyanis azt a benyomást keltheti, hogy a tulajdonos már rég nem volt otthon, ami szintén csábító a betörők számára.

 6. 6 Használjunk elrettentő feliratokat, még akkor is, ha nem igaz.


  Veszteni nem veszthetünk velük semmit, egy esetleges betörési kísérlet alkalmával azonban könnyedén gondolkodóba ejtheti a betörőt, aki mérlegelve a kockázatot remélhetőleg így nagyobb eséllyel hagyja maga mögött az ingatlanunkat.

 7. 7 Helyesen dobjuk ki a drága műszaki cikkek és tárgyak csomagolásait.


  A kukánk mellet virító 160 centis LED TV doboza szinte olyan, mint egy felirat a házunkon, hogy ,,gyere, ide törj be!". Ügyeljünk rá, hogy a drága tárgyak és műszaki cikkek csomagolását lehetőleg mindig jól elrejtve és/vagy apróra tépve dobjuk a szemétbe, hogy véletlenül se jelenthessen kockázatot.

 8. 8 Legyünk mi is trükkösek.


  Képzeld el a helyzetet: épp készülsz elhagyni a lakásodat és meglátsz néhány gyanús alakot a panelház bejárat ajtaja körül lófrálni. Nincs kizárva, hogy ezek az alakok épp arra várnak, hogy Te elmenj otthonról és lecsaphassanak az értékeidre. Épp ezért próbáljunk meg mi is a lehető legtrükkösebbek lenni, például forduljunk a lakásunk ablaka felé és integessünk, mintha elbúcsúznánk egy otthon maradt családtagunktól. Ez remélhetőleg elijeszti a betörőket.

 9. 9 Figyeljük a zárakat.


  A kulcslyuk körül megjelenő gyanús karcolások árulkodó jelek lehetnek, melyek arra utalnak, hogy a betörők már elkezdték feltérképezni a házunkat vagy esetlegesen már meg is próbáltak behatolni, csak épp valaki megzavarta őket. Ilyenkor ha szerencsénk van, még van időnk reagálni és esetleg megnövelni otthonunk biztonságát a korábban említett módszerek segítségével.

 10. 10 Engedjük be a fényt.


  Egy többnapos vagy hetes utazás alkalmával kézenfekvőnek tűnhet, hogy behúzzuk a függönyöket az ablakoknál. Ezzel azonban akaratlanul is azt a jelet sugározzuk a betörőknek, hogy vélhetően régóta nem tartózkodik otthon senki, hiszen az ember alapvetően szereti és vágyik a napfényre ezért biztos nem lenne éjjel-nappal behúzva a függöny, ha otthon tartózkodna.

 11. 11 Ültessünk szúrós bokrokat az ablakok alá és a kerítéshez.


  Apróságnak tűnhet, de egy esetleges betörés alkalmával nagyban megnehezítheti a betörők dolgát az ablakok alatt elhelyezkedő vagy a kerítésen végig futó szúrós növényzet, hiszen így az otthonunk megközelítése roppant nehéz lesz számukra. Ültessünk vad rózsa vagy szederbokrot a potenciális veszélyt jelentő helyekre, melyek remélhetőleg elrettentik majd a betörőket.

 12. 12 Ne válaszoljunk semmilyen közvélemény-kutatásra és egyéb gyanús kérdésekre telefonon.


  Legyünk óvatosak, ha egy közvélemény-kutatás vagy más egyéb okból kifolyólag tesznek fel nekünk gyanús kérdéseket a telefonban. Ez ugyanis a betörők egyik kedvenc módszere arra, hogy feltérképezzék a kirabolni kívánt ingatlanokat, hiszen így a gyanútlan tulajdonosok gyakorlatilag tálcán kínálják fel otthonukat a betörőknek.

REAGÁLJ A TARTALOMRA EMOJIVAL!

15
Ez igen!
2
Nem tetszik!
1
Vicces
0
Imádnivaló
0
Meglepő
0
Szomorú
0
Bosszantó

SZÓLJ HOZZÁ!Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!