11 zavarba ejtő élethelyzet, amiről nem mindig tudjuk eldönteni, hogy mit ír elő rá az etikett

Néha talán úgy tűnhet, hogy az „etikett” szó értelmét vesztette a modern társadalomban, de ez nem így van. Az életünket behálózó illemszabályok ma is épp olyan fontosak, mint mondjuk 100 évvel ezelőtt, csak az udvariasság szabályai némileg megváltoztak azóta. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan tipikus zavarba ejtő élethelyzetet, amiről az emberek többsége általában nem tudja eldönteni, hogy mi lenne rá a megfelelő etikett szerinti reakció.


 1. 1 Nyilvános WC


  Mindenki tudja, hogy a vécé használata előtt és után illik kezet mosni, de azért vannak egyéb tudnivalók is a nyilvános helyen történő vécéhasználattal kapcsolatban:

  • Ne kezdd el rángatni egy zárt WC-fülke ajtaját. Elképzelhető, hogy a zár rossz, amivel csak magadat és a bent lévő embert hoznád kényelmetlen helyzetbe. Először mindig próbálj meg bekopogni, majd ha nem érkezik válasz, utána próbáld csak meg kinyitni az ajtót.
  • A nyilvános piszoárok használatakor a férfiak számára nem ajánlott, hogy túl közel álljanak egymáshoz, ez ugyanis mindenki számára kényelmetlen. Ha van rá lehetőség, álljunk minél távolabb a piszoárt használó személyektől.
  • Ha csak a sminkedet szeretnéd kijavítani a mosdó tükrénél, akkor ne kezdj el tolakodni az éppen kezet mosó emberek között. Várd meg amíg végeznek, csak utána láss hozzá a sminked javításához.
 2. 2 Orrfújás


  Az etikett-szakértők azt tanácsolják, hogy nyilvános, zsúfolt helyen lehetőleg kerüljük az orrfújást. Inkább próbáljuk egy gyors mozdulattal megtörölni, vagy ha mindenképp „trombitálnunk” kell, akkor vonuljunk el egy nyugodtabb helységbe.

  Ennél is szigorúbb a szabály, ha mondjuk egy vacsora közben vagyunk, ilyenkor ugyanis még csak rá gondolni sem szabad, hogy az asztalnál ülve orrot fújjunk. A legjobb, ha kimegyünk a mosdóba, és ott végezzük el a dolgunk, majd jó alaposan kezet mosunk.

  Érdekesség egyébként, hogy az úriemberek és hölgyek egyébként nem használnak papír-zsebkendőt, ők inkább a ruhazsebkendő mellett teszik le a voksukat, ami bár nyilvánvalóan elegáns, de higiéniai szempontból jóval rosszabb döntés.

 3. 3 Fogak közé ragadt étel


  Bár sok étteremben találkozhatunk asztalra kitett fogpiszkálókkal, az etikett mégis úgy szól, hogy az asztalnál ülve sosem használhatunk fogpiszkálót. Ha úgy érezzük, hogy valami beragadt a fogaink közé, először próbáljuk meg a nyelvünkkel kipiszkálni. Ha ez nem vezet eredményre, akkor vegyünk magunkhoz egy fogpiszkálót és az asztalt elhagyva egy félreeső helyen végezzük el a műveletet.

  Mi a teendő, ha egy másik barátunk/ismerősünk fogai között látunk ételmaradékot, és anélkül szeretnénk erre felhívni a figyelmét, hogy kellemetlen helyzetbe hozzuk? A legjobb, amit tehetünk, hogy erősen ránézünk, majd csukott szájjal úgy teszünk, mintha látványosan piszkálnánk valamit a szánkban. Nagy valószínűséggel érteni fogja a célzást. Ha mégsem, akkor próbáljuk diszkréten, négyszemközt a tudomására juttatni a jelenséget, úgy, hogy mások ne hallhassák.

 4. 4 Lezáratlan ügy


  A lehúzott slicc egy mindenki számár kellemetlen jelenség, amivel csak egy a baj, hogy a jelenséget okozó személy (mivel nem látja) ritkán szerez róla tudomást. Mit tegyünk ilyenkor? Elmondjuk neki, ne mondjuk el?!

  Az etikett szerint mindenképpen kötelességünk felhívni a pórul járt személy figyelmét a jelenségre, de itt is fontos, hogy négyszemközt, feltűnésmentesen tegyük mindezt.

 5. 5 Izzadtságszag


  Van egy kollégád, aki mindig erős testszagot áraszt magából? A sóhajtozás és a más kollégákkal történő kibeszélése garantáltan nem vezet eredményre, ennél sokkal drasztikusabb megoldás kell. A legjobb amit tehetünk, hogy leülünk vele négyszemközt beszélni, és felhívjuk a figyelmét, hogy ez a beszélgetés kellemetlen lesz. Ha belemegy a beszélgetésbe, akkor fejtsük ki neki a problémát, és jelezzük jó szándékunkat, hogy csak azért tesszük mindezt, hogy elkerülje vele a további kellemetlenségeket.

 6. 6 Túl forró étel


  Ha a szánkba vett étel túl forró, akkor nem illik sem a szalvétába köpni, sem levegőért kapkodva hűteni a szánkban. Az etikett szerint ilyenkor hideg folyadék segítségével kell úrrá lennünk a problémán, ami általában mindig kéznél van étkezés közben, így nem okozhat problémát. Ezután se kezdjük el fújni a tányérunkban lévő ételt – türelmesen várjuk meg amíg kihűl és fogyaszthatóvá válik.

 7. 7 Nyomulós főnök


  A nők és a férfiak egyaránt szenvednek olykor szexuális zaklatástól a munkahelyükön. Ez nem feltétlenül kell, hogy testi kontaktusig fajuljon, néha már az erőltetett bókok is kellemetlenek lehetnek. De mi a teendő ilyenkor? Mindenképpen hívjuk fel rá az okozó személy figyelmét, hogy nekünk nagyon kínos és rosszul esik, amit csinál.

  Mivel nem könnyű megkülönböztetni a jó bókot a rossztól, íme egy jó példa:

  • „Nagyon csinos a ruhád!” – ez egy kellemes bók, aminek mindenki örül.
  • „Szívdöglesztő vagy ebben a ruhában!” – ez elfogadhatatlan viselkedés.
 8. 8 Szelfikészítés


  Még egy olyan egyszerű és hétköznapi műveletnek, mint a szelfikészítés is van bizonyos etikettje. Ha valaki mással szeretnénk közös szelfit készíteni, akkor előzetesen mindig kérjünk engedélyt az illetőtől. Adjunk neki időt, hogy megigazítsa a haját, stb. hogy ő is jól nézzen ki a fotón.

  Ne készítsünk szelfit a vécében, ez ugyanis a rossz ízlés jele. Ne fotózkodjunk balesetekkel a háttérben és egyéb szélsőséges helyzetekben 

 9. 9 Számlafizetés barátokkal


  Tetszik vagy sem, az etikett mégis azt írja elő, hogy egyenlő részben illik elosztani a számla végösszegét a barátainkkal még akkor is, ha esetleg nem egyenlő árú ételeket/italokat fogyasztottunk. Ne próbáljuk meg forintra pontosan kiszámolgatni a számlát, a legegyszerűbb, ha egyenlő részre elosztjuk és kerekítünk. A kellemetlenségek elkerülése érdekében azonban ezt érdemesebb először tisztázni a barátokkal/kollégákkal.

 10. 10 Terhes nő és túlsúlyos nő megkülönböztetése


  Az a tény, hogy átadjuk a helyünket a tömegközlekedésen egy várandós kismama számára az egyik legalapvetőbb illemszabály, amit napjainkban is mindenkinek kötelező betartania. De mi van akkor, ha valakiről nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy terhes-e vagy sem?! Ez egy olyan probléma, ami kellemetlen lehet mind az ülőhelyét átadó ember számára, mind pedig a terhesnek nézett illető számára. Íme néhány jel, amiből kikövetkeztethető, hogy egy nő tényleg terhes-e vagy sem:

  • A terhes nők nem hordanak magassarkú vagy magas szárú cipőket, mivel a bokáik gyakran megduzzadnak.
  • Figyeljük meg a hölgy testtartását: ha látványosan helyezi egyik lábáról a másik lábára a testsúlyát miközben egy helyben áll, akkor az illető nagy valószínűséggel terhes.

  Ha azonban teljesen biztosra akarunk menni és el akarjuk kerülni a kellemetlenségeket, akkor a legjobb, ha szó nélkül felállunk, majd odébb megyünk, a hölgy pedig majd eldönti, hogy le szeretne-e ülni vagy sem.

 11. 11 Szakadt nadrág


  Az internetezők a következő recepteket ajánlják, ha nap közben véletlenül elszakad a nadrágunk és abban kell kibírnunk a nap hátralevő részét: rögzítsük tűzőgéppel vagy kössünk köré pulóvert.

  A lényeg ilyenkor mindig az, hogy kerüljük a feltűnést és ha nem velünk, hanem egy másik emberrel történik ilyen, akkor igyekezzünk felhívni a figyelmét a jelenségre, ha pedig tudomása van róla, akkor nem kellemetlen helyzetbe hozni miatta, tegyünk úgy, mintha mi sem történt volna.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

Szólj hozzá!

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  Mit készítsünk?!
  Kép
  Fotó vagy GIF.
  GIF
  GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
  Videó
  Youtube, Vimeo vagy Vine.
  Szöveg
  Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
  Lista
  Klasszikus internetes lista, számozással.
  Szavazás
  Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
  Visszaszámlálás
  Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
  Személyiség teszt
  Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
  Kvíz
  Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
  Nyílt lista
  Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
  Ranglista
  Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

  Küldd el egy barátodnak!