HIRDETÉS BEZÁRÁS
Egyéb

9 dolog, amit érdemes tudni, hogy ne sétáljunk bele a boltok csapdájába, és mindig minőségi terméket vásároljunk

Így kerülheted el, hogy átverjenek a trükkökkel.

  Amikor szupermarketbe vagy élelmiszerboltba megyünk, mindannyian minőségi és ízletes termékekkel szeretnénk visszatérni. Sajnos azonban a termelők és az eladók közül sokan annyira pénzéhesek, hogy különféle módokon próbálják meg ránk sózni a túl drága vagy éppen rossz minőségű termékeket.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu összegyűjtött néhány tippet, amik segítenek abban, hogy többé ne ess csapdába a szupermarketekben, és mindig elégedetten távozz vásárlás után.

  9 Kerüld a szeletelt termékeket

  Vásárlási trükkök 018

  Próbálj meg nem előre csomagolt, egyedi kiszerelésű termékeket vásárolni: többek között húst, kolbászt, sajtot vagy vágott zöldségeket, pácokat és gyümölcsöket. Ezek a termékek lehetnek hamisítottak, de akár lejárat utániak is.

  A csomagolás dátuma ebben az esetben nem mérvadó, mivel a rajtuk lévő címkéket naponta többször is cserélhetik. Ennek eredményeképpen még a viszonylag friss termékeken is könnyen a baktériumok telepedhetnek le. Kérd meg tehát, hogy előtted vágják fel és csomagolják be a terméket, vagy ha ez nem lehetséges, akkor bontatlan csomagolású, szeleteletlen változatot vásárolj az adott élelmiszerből.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  8 Legyél óvatos a salátapulttal

  Vásárlási trükkök 017

  Amikor kész salátákat vásárolsz, figyelj a fokhagyma, a fűszerek vagy a nagy mennyiségű friss zöldség díszítés mennyiségére: gyakran így rejtik el a régi, „állott” salátát. A saláta kiválasztásakor ne feledd azt sem, hogy a halakkal, húsokkal és tojással készültek gyorsabban romlanak, mint a sima zöldséges saláták, valamint a növényi olajjal készült saláták is némileg biztonságosabbak, mint a majonézzel készültek.

  Általában a legjobb, ha az öntet nélküli salátákat részesítjük előnyben, amelyek így akár két napig is eltarthatók. A legjobb védelem érdekében pedig győződj meg arról, hogy az adott üzlet betartja-e az élelmiszerekkel végzett munkához előírt biztonsági intézkedéseket.

  Például:

  • az elkészített salátát üvegedényben tároljuk; fémedényben ugyanis gyorsan oxidálódik, és minden salátát külön üvegedényben kell elhelyezni;
  • minden salátához külön kanál kell;
  • a termék felszolgálása előtt az eladónak eldobható műanyag kesztyűt kell viselnie.

  7 Mérd fel a csomaglás állapotát

  Vásárlási trükkök 016

  Gyűrött oldalak, deformitások, repedések, gyűrött karton régi szakadások nyomaival. Mindezek a részletek nem egyszerűen „felületi hibák”. A csomagolás bármilyen sérülése a helytelen tárolás, a szállítási feltételek megsértésének, sőt, esetleg a lejárati időnek is a jele lehet.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 Használd ki a lehetőséget a termék megtekintésére

  Vásárlási trükkök 015

  Az értékesítők tökéletesen tudják, hogyan kell bemutatni a termékeket. Mindent megtesznek azért, hogy a lehető legkevesebb hibájukat vegyük észre a termékeknek. A kirakatokban például úgy állítják be a világítást, hogy minden termék frissnek és étvágygerjesztőnek tűnjön. Épp ezért, kérd meg az eladót, hogy vegye ki például azt a húst, amelyik tetszik: normális fényviszonyok között ugyanis könnyen lehet, hogy teljesen másképp nézhet ki.

  Ugyanez vonatkozik a fagyasztott termékekre is: ne válassz olyanokat, amelyeket nagy mennyiségű jég borít. Ez azt jelezheti, hogy többször felolvasztották és lefagyasztották őket, és ez veszélyt jelenthet az egészségedre. Ráadásul vizuálisan nem fogod tudni felmérni, hogy mi rejtőzik a jégréteg alatt, így végsősoron zsákbamacska lesz az egész.

  Próbáld elkerülni a sztereotípiákat: sokan a nyers hús kiválasztásakor automatikusan kizárják a száraz húsokat, azt gondolva, hogy a termék régi és kiszáradt. Ez azonban csak annyit mond, hogy a hús friss volt, és nem tartósítószerben ázott. A túlzott nedvesség ezzel szemben viszont annak a jele is lehet, hogy az eladók direkt locsolják le a kiszáradt és régi húsokat, hogy frissebbnek tűnjenek.

  5 Legyél óvatos a fényes termékekkel

  Vásárlási trükkök 014

  Az élénk színek gyönyörű hatást keltenek, és épp ezért ínycsiklandozónak gondoljuk őket. Ez azonban nem mindig van így az élelmiszerek esetében. Például a föld alatti gyümölcsök és zöldségek gyakran egyfajta sápadt bőrrel, foltokkal és horpadásokkal rendelkeznek, de ettől függetlenül ízletesek és egészségesek. Az üvegházban termesztett zöldségek ezzel szemben ragyoghatnak, de könnyen lehet, hogy vegyszerrel szennyezettek.

  A sajtok esetében sokan úgy vélik, hogy minél világosabb a színe, annál több zsírt tartalmaz, és annál jobb lesz a minősége és az íze. A természetes sajt azonban mindig fehér vagy halványsárga, és színezőanyag adja az étvágygerjesztő árnyalatát – gyakran ehhez az annatto magvakból származó ártalmatlan pigment használják. A lényeg az, hogy nem ez alapján kell sajtot választani.

  Hasonlóképpen, a lazac intenzív színe is kémiai színezékek meglétére utalhat. További példák a ketchup és a különböző szószok. Bár a szem önkéntelenül is a legvilágosabb üvegekre szegeződik, jobb, ha a természetes árnyalatú termékek mellett döntünk: ezek bizonyítják, hogy a felhasznált alapanyagok valószínűleg természetesek voltak.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.