HIRDETÉS BEZÁRÁS

15+ ártalmatlan dolog, ami tüzet okozhat a házban

Nagyon óvatosnak kell lenni a napfénnyel.

  Mindannyian óvatosan bánunk a tűzzel és a tűzveszélyes tárgyakkal. De kiderült, hogy még a látszólag ártalmatlan dolgok is, mint például a párkányon lévő tükör vagy egy kristálygömb is képesek tüzet okozni.

  HIRDETÉS

  Nagy szerencse, ha van valaki a közelben, aki gyorsan meg tudja oldani a helyzetet. De mi van, ha senki sincs otthon? A Liked.hu-nál megtudtuk, hogy mely otthoni tárgyak a legpotenciálisabb tűzokozók.

  Először is fontos tudni, hogy még a legártalmatlanabbnak tűnő dolgok is képesek tüzet okozni. Gondoljunk csak egy üveg vízre vagy tükörre, amit egy napos napon az ablakpárkányon hagyunk. A fény úgy fókuszálódhat a palackon vagy a tükrön, hogy a sugarak az ablakon vagy egy könnyen gyúlékony anyagon (pl. papír, függöny) tüzet gyújtsanak. Az alábbi kép egy valós példa erre.

  Tűzveszély 015

  „Otthon ültem, és nem értettem, honnan jön a műanyagszag. Nem találtam a forrását. Végül elmentem megnézni a másik szobába, és ott láttam, hogy a tükör a napfényt a fehér ablakra fókuszálja, és már szó szerint égeti. Mellette egy csomó papír volt. Szóval soha többé nem teszek tükröt az ablakpárkányra.”

  ag.diamond / Pikabu

  A napsütéses napon az ablakpárkányon hagyott tükrökkel kapcsolatos esetek nem egyediek. Íme egy másik példa.

  Tűzveszély 014

  Érdemes megjegyezni, hogy a Science Focus beszámolója alapján akváriumok, üvegpoharak, sőt még az üvegkilincsek is képesek úgy fókuszálni a napsugarakat, hogy először parázst, majd komplett tüzet okozzanak.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Itt az üveg ajtókilincs okozott tüzet.

  Tűzveszély 013

  Ebben az esetben pedig egy akvárium volt a ludas.

  akvarium
  Az akváriumokkal különösen vigyázni kell, mert egy meghibásodott szivattyú vagy akvárium fűtő is könnyen tüzet okozhat. Akárcsak az akvárium szivárgása – a víz gyakran a kábeleken keresztül közvetlenül a konnektorba folyik.

  Egyébként a szemüvegről sem szabad megfeledkezni.

  „Nemrégiben a gyerekemmel lefeküdtem délután szunyókálni. A szemüvegemet az ablakpárkányra tettem. Még magamban el is gondolkodtam, hogy vajon a napfény nem fogja-e fókuszálni a fényt és nem éget-e meg valamit. Aztán elhessegettem a gondolatot, mondván, hogy hülyeség. Este véletlenül észrevettem egy elszenesedett foltot a tapétán. A férjem azt mondta, hogy a jégcsapoktól is lehet ilyen.”

  Ekaterina / Geekville

  Ebben az esetben a fém tál parabolatükörként működött, és simán meggyújthatta volna a chipszet.

  Tűzveszély 012
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Természetesen soha ne hagyjunk felügyelet nélkül az elektromos fűtőtesteket. Hosszabb üzemeltetés során egyes nem megfelelő minőségű készülékek megolvadhatnak, ami tűzveszélyes lehet.

  Tűzveszély 011

  Ugyanez vonatkozik a gyertyákra is.

  Tűzveszély 010

  A kenyérpirítókra is oda kell figyelni. Egy rosszul megtervezett készülék minimum füstös-műanyag ízt ad a pirítósnak, de rosszabb esetben fel is gyújthatja magát és a környezetét.

  Tűzveszély 009

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.