12 hasznos tanács, ami egy nap még életet menthet

A mindennapok forgatagában számtalan életveszélyes helyzettel találkozhatunk. Ezek nagy részére nem is nagyon lehet felkészülni, egyszerűen a pillanat tört része alatt kell helyes döntést hoznunk, hogy elkerüljük a tragédiát. Akadnak azonban olyan veszélyes szituációk, melyeket kellő ismeretekkel és óvatossággal bizony könnyedén elháríthatunk. Az alábbiakban most ehhez szeretnénk néhány rendkívül hasznos tanácsot nyújtani...


1Ne mobilozz séta közben

Az agyunk nem képes egyszerre figyelni a kijelzőre és a környezetünkre, emiatt figyelmen kívül hagyhatja a ránk leselkedő veszélyeket. Mint például a felénk száguldó kocsit, sajnos ebből számtalan baleset történik nap mint nap.…

2Ne fújd fel az életmentő mellényt a repülő belsejében

Ezt a légiutas-kísérők is elmondják a felszállás előtt, de mindenképp jusson eszedben a legnagyobb vészhelyzetben is: Egy vízbe zuhant gépből csak úgy tudsz biztonságosan kimenekülni, ha a repülő elhagyása UTÁN fújod fel a mellényt. Ha egy süllyedő gépben vagy és felfújod a mellényt, a levegő felnyom az utastér plafonjához, és szinte képtelen leszel kiszabadulni a repülőből.

3Tanuld meg a Heimlich-féle műfogást, amellyel egyszerűen megmentheted a fulladástól azt az embert, aki félrenyelte az ételt.

Jobb kezünket formáljuk ökölbe, helyezzük a köldök magasságába, bal kezünkkel kulcsoljuk át a jobb csuklónkat és egy magunk felé és fölfelé irányuló hirtelen “kanalazó” mozdulattal nyomjuk fel a rekeszizmot.

Részletek: Webbeteg

4Mindig legyen nálad allergia elleni (antihisztamin) tabletta

Erre nem sokan gondolnak, de egy allergiás roham bármikor lecsaphat rád vagy másokra, még akkor is, ha egyáltalán nem számítasz rá. Különösen fontos, ha kempingezni vagy hosszú utazásra készülsz!

5Ha kigyullad a tűzhelyen az olaj

Ha kigyullad a serpenyőben az olaj, semmiképp ne önts rá vizet, mert azzal csak táplálod a tüzet, és komoly égési sérüléseket szerezhetsz. Ehelyett zárd el gyorsan a tűzhelyet, és tegyél a serpenyőre fedőt! Ezzel elzárod az égést tápláló oxigént.

6Ne szedd ki a sebből a kést vagy egyéb éles tárgyakat

Nagy valószínűséggel a penge vagy egyéb tárgy elzárja a vérzést. Így ha eltávolítod a sebből, fokozódhat a vérzés, amelynek életveszélyes következményei lehetnek. A legfontosabb, hogy még tovább csökkentsd a vérzést, amíg szakszerű segítség nem érkezik.

7Tűz esetén igyekezz minél közelebb kerülni a padlóhoz

Tűz esetén a legnagyobb fenyegetést nem maguk a lángok, hanem az égésből keletkező szén-monoxid gázok jelentik, amelynek sűrűsége könnyebb a levegőénél, ezért felfelé száll. Hogy elkerüld a mérgező gázok belélegzését, törekedj arra, hogy minél alacsonyabban hagyd el a veszélyes területet.

8Ha bajod esik egy nyilvános helyen, törekedj arra, hogy csak egyetlen embertől kérj segítséget

Ez egy szakmai körökben jól ismert pszichológiai jelenségen alapszik, amelyet úgy neveznek, hogy felelősség megoszlás elmélet, vagy Járókelő-effektus. Ennek lényege, hogy minél többen tudnának segíteni egy rászorulónak, annál kisebb az esélye, hogy segít neki valaki. Ha viszont egyetlen ember van tisztában azzal, hogy tőle várunk segítséget, ő mindent meg fog tenni azért, hogy segítsen is nekünk.

9A helyes visszapillantó-beállítás

Állítsd be az oldalsó tükröket úgy, hogy a kocsit oldala alig látszódjon, a középső tükör pedig tökéletesen mutassa az autód mögötti utat. Így minimalizálhatod a holtteret, amelyet nem láthatsz.

10Tűz esetén tanúsított viselkedés

Pánikhangulatban a legrosszabb, amit tehetünk, ha engedjük, hogy úrrá legyen rajtunk a félelem és lefagyunk. Pedig az emberek legnagyobb része ezt teszi. Ehelyett készüljünk fel arra, hogy bármikor bekövetkezhet egy váratlan vészhelyzet, és ilyenkor hideg fejjel kell viselkedni. Célszerű a sűrűn látogatott épületek menekülési útvonalait bemutató térképeit tanulmányozni és megjegyezni, hogy ne éles helyzetben kelljen kibogarásznunk, hogy merre is tudunk menekülni!

11Mikor érdemes a leginkább ébernek lenni a repülés során?

A repülőgép-balesetek 80%-a felszállást követő három, illetve a leszállást megelőző nyolc perc során következik be. Ilyenkor célszerű a lehető legéberebbnek lenni, és észben tartani a vészhelyzet esetén teendőket.

12Emlékezz a testünk tűréshatáraira, amelyet a Hármas szabállyal jegyezhetsz meg

Több tanulmány is kimutatja, hogy egy átlagos személy 3 percig bírja ki levegő nélkül, 3 óráig menedék nélkül szélsőséges körülmények között, 3 napig marad életben víz nélkül, és 3 hétig élelem nélkül.


Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Önismeret teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Bejegyzés
Sok-sok szöveg, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!