HIRDETÉS

17 trükk, amivel felgyorsíthatjuk az irodai programokon végzett munkát

Nem titok, hogy a gyorsbillentyűk megtanulásával, majd azok reflexszerű használatával alaposan felgyorsítható az irodai programokban végzett munka. Elvégre sokkal egyszerűbb lenyomni pár billentyűt, mint az egérrel mozogni és keresgélni a különböző menüpontokban. A legnyilvánvalóbb ilyen kombináció a Ctrl + C és Ctrl + V, amit mindenki ismer és használ is a mindennapokban, de számtalan hasznos billentyűkombináció létezik még ezenkívül.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk nektek azokat a billentyűparancsokat és trükköket, melyekkel jelentősen felgyorsítható az irodai programokban (Word és Excel) végzett munka.

1. Másolás, beillesztés

A szöveg másolásának és beillesztésének leggyakoribb módja mellett (Ctrl + C / Ctrl + V) vannak olyan billentyűparancsok, melyek használata talán még kényelmesebb: Ctrl + Insert / Shift + Insert. Ebben az esetben nem szükséges annyira szétnyitnunk az ujjainkat, mint a Ctrl + C / Ctrl + V esetében, szóval jóval kényelmesebb a használata.

Ez a trükk egyébként nemcsak az irodai programokban használható, hanem mindenhol máshol is, ahol másolni és beilleszteni kell valamit.

Szöveg másolása

Egyébként, ha ki kell vágni valamit, akkor a Ctrl + X billentyűkombináció helyett használhatjuk a Shift + Delete parancsot, és igény szerint be is illeszthetjük utána azonnal a Shift + Insert paranccsal.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

2. Utolsó művelet megismétlése

Utolsó művelet megismétlése

Amikor Wordben vagy Excelben dolgozunk, gyakran ugyanazokat az ismétlődő lépéseket kell végrehajtanunk újra: például fékövérré tenni néhány szót, vagy kitölteni egy táblázat celláit. Ehhez azonban nem kell mindig megismételnünk az adott műveletet, elég csak egyszer, majd a kívánt szavakra vagy cellákra lépve F4-es billentyűt nyomni – ilyenkor a program megismétli az utolsó műveletet, vagyis például félkövérré teszi az adott szót vagy kitölti a cellát. Ez nagyon hasznos lehet azok számára, kik gyakran dolgoznak Excel programban.

3. Speciális karakterek az Alt-kódjuk használatával

Alt kód karakter

Az irodai programokban történő munka közben olykor különleges szimbólumokat kell használnunk, például euró jelet, dollár jelet, szmájlit vagy copyright jelet. A legtöbben ilyenkor a beszúrás menüpontban kezdünk keresgélni, de van egyszerűbb módja is: az adott karakterek Alt kódjának használata.

Az euró szimbólum beírásához például csak nyomva kell tartanunk az Alt billentyűt, majd a numerikus billentyűzeten bepötyögnünk 0128-as számot. Ekkor megjelenik az „€” szimbólum. A fokjel (°) beírásához a 248-as számot kell begépelnünk, miközben nyomva tartjuk az Alt billentyűt.

Ide kattintva megtalálhatod az Alt-kódok teljes listáját. Senki nem várhatja el, hogy mindet megtanuljuk, de a leggyakrabban használtakat érdemes lehet fejben tartani.

4. Gépeljünk szöveget a Word dokumentum egy kívánt helyére

Szöveg a kívánt helyre

Előfordul olykor, hogy szöveget kellene írnunk egy teljesen üres helyre – például dátumot vagy szerző nevét, stb. A legtöbb felhasználó ilyenkor az enter és szóköz billentyűket nyomogatva tér a kívánt helyre, pedig elég lenne csak az adott felület fölé menni az egérrel, majd duplán kattintani a kívánt helyre – és már kezdhetjük is a gépelést.

5. Különböző hosszúságú kötőjelek használata

Különböző méretű kötőjelek

Ha a dokumentumban különböző méretű kötőjeleket kell használnunk, akkor nem árt, ha tudjuk, hogy a Ctrl + Alt + mínusz jel (numerikus billentyűzeten) kombinációval hosszú kötőjelet kaphatunk, a Ctrl + mínusz jel megnyomásával közepes kötőjelet, a sima kötőjellel pedig ugye sima, rövid kötőjelet.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

6. Kis- és nagybetűk megváltoztatása

Kisbetűvé alakítás

Előfordul, hogy olykor módosítanunk kell a már begépelt szöveget kis- és nagybetűkre. Ehhez elég csupán kijelölnünk az adott szöveget, majd egyszerűen Shift + F3 billentyűt nyomnunk. A kombináció nyomogatásával választhatunk, hogy kisbetűs legyen a szöveg, nagybetűs legyen, vagy csak a kezdőbetűje legyen nagy.

7. Gyors kurzor

Gyors kurzor

Gépelés közben előfordul, hogy vissza kell ugranunk néhány szót a mondatban. Ha mindkét kezünk a billentyűzeten van, akkor elég komplikált elnyúlni az egérért, és a balra nyíllal ugrálva is elég időigényes az egész. A gyors kurzor trükkel azonban ez felgyorsítható: a Ctrl + balra nyíl kombinációval a kurzor nem a betűkön, hanem a szavakon fog ugrani. Egyébként, ha közben a Shift billentyűt is lenyomjuk, akkor egyből ki is jelölhetjük az egészet.

8. Automatikus javítás

Helytelen szavak átalakítása

Az irodai munka közben gyakran használunk ismétlődő hosszú szavakat, amiket mindig rémálom begépelni. Az irodai programokban azonban erre is gondoltak: a Word-ben például az automatikus javítás parancs beállításával elérhetjük, hogy például az „ún.” szót a program automatikusan „úgynevezett”-re cserélje.

Ehhez csak annyi a dolgunk, hogy belelépünk a fejlécben található „Fájl” menübe, azon belül a „Beállításokba”, majd bal oldalt megkeressük a „Nyelvi ellenőrzés fület” és az „Automatikus javítási beállítások” gombra kattintva megadjuk, hogy milyen rövidítéseket milyen szavakra cseréljen a program a jövőben. Ha ez kész, kattints az „OK” gombra.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

9. Speciális karakterek használata

Speciális betűk

Az Alt-kódok kényelmes használatáról korábban már beszéltünk, de van még egy praktikus dolog, amit kár lenne szó nélkül hagyni. Vannak olyan speciális betűk ugyanis, amik nem találhatók meg a billentyűzeten. Ilyen az ékezetes s vagy c betű. Ahhoz, hogy ezeket az adott betűket ékezetessé változtassuk, csak mögéjük kell vinnünk a kurzort, majd az Alt + 769 kombinációval máris ékezetes betűvé változtathatjuk őket.

10. Aktuális dátum billentyűparancs

Pontos idő

Ha be kell illeszteni az aktuális dátumot egy Word dokumentumba, akkor használjuk a Shift + Alt + D kombinációt. Ha az aktuális időre is szükségünk van, akkor használjuk a Shift + Alt + T kombinációt.

Még nincs vége, a cikk a következő oldalon folytatódik!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
13
7 hozzászólás, 13 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!