HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Egy orvos közönséges leves segítségével mentette meg a gyerekeket. És senki sem tudta megmagyarázni, hogyan működik

Az egyszerű orvosságával gyermekek millióit mentette meg.

    A XX. század elején az átlagos várható élettartam körülbelül a fele volt a mainak. Különösen aggasztó volt a helyzet az újszülöttek és kisgyermekek betegségével kapcsolatban. Akkoriban még nem igazán értették, hogy hogyan működnek a betegségek, és milyen tápanyagokra van szüksége egy kisgyermeknek, így az orvosok csak sötétben tapogatóztak. Egészen addig, míg nem jött egy Ernst Moro nevű orvos.

    HIRDETÉS

    Ernst Moro 1874-ben született egy olyan családban, ahol rajta kívül még hét másik gyermek élt. Elképzelhető, hogy a testvérei megfigyelése váltotta ki érdeklődését a gyermekgyógyászat iránt.

    Felnőtt korában Moro orvosnak kezdett tanulni, és doktori címet szerzett. Nagyon hamar elkezdett együttműködni Theodor Escherich-tel, az E. coli felfedezőjével. Moro azonban nem állt meg ennyinél, Gyermekorvos lett, és a heidelbergi gyermekklinika igazgatói posztját is megkapta.

    Ernst Moro 014
    Ernst Moro vezetésével a gyermekklinika a nemzetközi együttműködések központjává vált.

    Az ott dolgozók szerették őt. Moro számos reformot hajtott végre a klinikán, többek között elrendelte az épület bővítését, és teraszt rendezett be a tetőn, hogy a kis betegek napozhassanak.

    Ernst Moro ugyanakkor egy csodálatos felfedezést is tett, ami sok gyermeket mentett meg a közönséges sárgarépaleves segítségével. Alkalmazása segített a csecsemők hasmenésének gyógyításában, és a tudósok még 100 évig nem tudták megmagyarázni, hogy pontosan miért működött Moro kezelése.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Ernst Moro 013

    Akkoriban még nem voltak antibiotikumok vagy hasmenés elleni szerek, így a betegség komoly egészségügyi kockázatot jelentett.

    Dr. Moro egy kísérlet közben felfedezte, hogy egy közönsége leves, reszelt sárgarépával, sóval és vízzel képes megállítani még a legsúlyosabb hasmenést is. Még az orvostársai is meglepődtek ennek a gyógymódnak a hatékonyságán.

    Ernst Moro 012
    Moro az élete nagy részét a gyermekek gondozásának és gyógyításának szentelte.

    Csaknem egy évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy 2002-ben német kutatók megértsék, mi is pontosan a titka ennek a levesnek. Kiderült, hogy a benne található oligoszacharidok megakadályozzák a káros baktériumok megtapadását a belek falán. Egy szerény sárgarépaleves ezért még ma is hatásosabbnak bizonyul, mint a legtöbb gyógyszer, amit ma már bármelyik gyógyszertárban megvásárolhatunk.

    Egy 2009-ben publikált tanulmány pedig kimutatta, hogy a sárgarépaleves, a tulajdonságainak köszönhetően még az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok által okozott hasmenést is képes gyógyítani.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Ernst Moro 011

    Ernst Moro érdemei nem korlátozódtak a hasmenés elleni gyógymód feltalálsára. Rengeteg egyéb felfedezést is tett a gyermekgyógyászat terén:

    • Moro reflex: az egyik legismertebb veleszületett csecsemőkori reflexünk. A Moro reflexet az váltja ki, ha a babát olyan hirtelen jelentkező erős külső behatás éri, ami miatt úgy érzi, hogy leesik valahonnan. Ilyenkor a gyermek kezei és lábai ösztönösen összerándulnak.
    • Moro tej: csecsemőtápszer, mely tejből áll, kevés vaj, liszt és cukor hozzáadásával.
    • Felfedezte, hogy a cumisüvegeket sterilizálni kell.
    • Diagnosztizálta a a csecsemőkori hasfájást (kólika).
    • Felhívta a figyelmet a szoptatás szükségességére. Moro észrevette, hogy a szoptatott csecsemők vérében nagyobb a bakterficid aktivitás, sok évvel később pedig a tudósok kimutatták, hogy az anyatejből származó antitestek megvédik a gyermekeket a betegségektől. A tápszerekben nem található ilyen.
    • Kitalált egy tesztet, amivel a tuberkolózis bőrön keresztül is kimutatható. Ezt az 1960-as évig használták.
    • Alma diéta a hasmenés kezelésére. Moro szerint a nyers reszelt alma a tannintartalma miatt méregtelenítő hatású, és enyhíti a hasmenés és a vérhas tüneteit.

    Ernst Moro 010

    Bár Ernst Moro és felesége csak egy gyermeknek adott életet, a felfedezéseinek és kutatásainak köszönhetően Moro megszámlálhatatlan mennyiségű gyermek életét menthette meg a 20. század végétől napjainkig.

    Te milyen gyakran eszel sárgarépát?

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.