HIRDETÉS

A népszerű kutyafajták 16 problémája, amiről a tenyésztők mélyen hallgatnak

Bár egyik kutya esetében sincs garancia arra, hogy nem fog egészégügyi probléma kialakulni nála élete során, egyes fajták a tenyésztésüknek köszönhetően hajlamosabbak bizonyos betegségekre, mint mások. Ha kezdő gazdik vagyunk, és még sosem volt dolgunk az adott fajtával, akkor érdemes előre tájékozódnunk, hogy milyen problémák merülhetnek fel az adott kutyussal. Ezzel nemcsak komoly összegeket spórolhatunk az orvosi kezeléseken, de az előrelátó és felelős állattartásnak köszönhetően sok esetben el is kerülhetjük ezeket a problémákat.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál most 16 népszerű kutyafajtát, és az ő leggyakoribb egészségügyi problémáikat gyűjtöttük össze, melyekre feltétlenül fel kell készülnünk, mielőtt magunkhoz vesszük a kutyust.

 1. 1 Labrador

  c1606e5ff480c29e3caebac0b1

  Bármelyik kutya hízhat, de a labradorok különösen hajlamosak az elhízásra. Akárcsak az embereknél, ez a kutyáknál is súlyos egészségügyi problémákat szokott okozni általában. Ennek elkerülése érdekében mindennap intenzív testmozgást kell biztosítanunk a kutyusnak, de célszerű akár hivatásos állatorvoshoz is fordulni, aki optimális étrendet és megfelelő kutyakaja márkát tud javasolni az állatnak.

 2. 2 Németjuhász

  fdf7e0566f9bd3d9978c339cf3

  A németjuhászokhoz hasonlóan sok más nagytestű kutya is ízületi problémákkal küzd, legfőképpen a fajtára nagyon jellemző csípőizületi dysplasia miatt. Ez a betegség nemcsak fájdalmas az állat számára, de a mozgását is képes korlátozni, ami idővel akár oszteoartrózist is okozhat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Husky

  dcfb85502b865d736b11a01bcf

  A huskyk hajlamosak különféle autoimmun rendellenességre, melyek hatással lehetnek a szemükre, a bőrükre, rosszabb esetben pedig szőrhullást, fekélyeket, glaukómát és szürke hályogot is okozhatnak. Ezeknek a betegségeknek a kezelésénél rendkívül fontos, hogy időben észleljük a problémát, ezért félévente minimum egyszer keressük fel a kutyussal az állatorvosunkat.

 4. 4 Brüsszeli griffon

  da6d3f52919d134691d42209f0

  A brüsszeli griffon kutyusok koponyájának szerkezete számunkra nagyon vicces pofának tűnhet, számukra azonban komoly légzési problémákkal jár, ami különösen az erős fizikai igénybevétel esetén akár komoly problémákat is okozhat. Forduljunk állatorvoshoz, ellenőrizzük a kutyus egészségét, és ennek megfelelően bánjunk vele a mindennapokban.

 5. 5 Mopsz

  9818cd524ea54d376c9c4bf4ba

  A mopsz kutyusok a fejszerkezetükből adódóan alapvetően is erős szemkidülledésben szenvednek, de egy hevesebb játék vagy bármilyen más komolyabb fizikai igénybevétel után a szemgolyójuk akár ki is pattanhat a helyükről. Bármennyire is komolynak tűnik azonban ez a probléma, az állatorvosok jó eséllyel képesek helyrehozni, és a kutyus sem fogja elveszíteni a látását.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Csivava

  e944395d23912c566901a000b1

  A csivava kutyusoknak nagyon törékeny a csontvázuk, ezért a más kutyák számára ártalmatlan helyzetekben is, például egy magasabb helyről történő ugrás vagy túl erős ölelés közben is képes eltörni a csontjuk. Erre nagyon figyeljünk oda, különösen, ha kisgyermek van a házban, aki esetleg még nem tudja, mennyire erősen lehet ölelni egy állatot.

 7. 7 Uszkár

  6ef7bd5a89ad001af45a92e061

  Az uszkárok legsúlyosabb problémája a szembetegségek fokozott kockázata. Hajlamosak a glaukómára, ami először fájdalmat, végül vakságot is okozhat az állatnak. A jó hír azonban, hogy a glaukóma időben történő felfedezése még gyógyszeres kezeléssel gyógyítható, később azonban már csak műtéti úton lesz erre esély.

 8. 8 Walesi corgi

  1b06235fc7b6e7176ace7e504b

  A walesi corgik nagyon aranyosak, azonban súlyos problémákat okozhat nekik, ha hagyjuk, hogy sokat lépcsőzzenek, vagy magasból ugráljanak. Vannak olyan betegségek, mint például a csípőizületi dysplasia, a degeneratív myelopathia, vagy a retina atrófia, melyek akár öröklődhetnek is, ezért fontos, hogy mindig megfelelő tenyésztőtől szerezzük be a kutyust.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
16
10 hozzászólás, 16 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

 • Tudom ajánlani kutyus gazdiknak (és macska gazdiknak is) a "Zállatorvos" nevet viselő YouTube csatornát, ahol sok hasznos információ hallhatunk erről a témaról.
 • Csóri kutyák. Az azért durva, hogy annak a szerencsétlen kis túltenyésztett lénynek kigurulhat a szeme. Nagyon elítélem, hogy ilyen kutyákat gyártottak. Ez olyan, mintha direkt Down-kóros embereket tenyésztenének, mert hogy "milyen cukkííííí" közben meg nem, egyáltalán nem az. A röfögő, nyomott orrú kutyák tenyésztését betiltanám.
  • Akkor maradj kusba nekem is van mopszom igen is nagyn cuki és aranyos nem mondtam hogy a legszebb de nem is csúnya de ha te így gondolod akkor ez olyan mintha fajgyülőlő lennél (bocsánat a helyesírásért)
  • Szomorú vagyok igen is  aranyosak Ha lenne egy mopszod és ott horkolna de azután fel menne az égbe hidd el hogy igen is hiányozna...
  • A komment írója egy erős, de nagyon szemléltető hasonlatot hozott, hogy jobban érzékeltesse, miért ítéli el a már túlzott tenyésztést. Ne aggódj, sehol nem tenyésztenek Down-szindrómás embereket. Olvasd el újra a kommentet, és akkor - talán - érteni fogod. 
 • Én úgy hallottam, hogy a kuvaszok idős korukra általában teljesen megőrülnek (szó szerint), olyanok mintha megvesznének.A skótjuhászoknál is sokszor fennáll a megvakulás veszélye. Ez sajnos genetika miatt van. Nekem is skótjuhászom van és már elég rosszul lát, pedig nem olyan öreg. A huskykról úgy hallottam hogy szinte minden esetben megvakulnak idős korukra. A listába még bele raktam volna a shar peit is. Nekik is elég érzékeny a bőrük és a ráncok miatt könnyen felhalmozódnak benne a baktériumok és könnyen begyullad, szóval rendszeres mosdatást igényelnek. 
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!