HIRDETÉS BEZÁRÁS

8 dolog, aminek a hatására egy macska elveszíti a tiszteletét a gazdája iránt

A macskák sem tűrnek el mindent.
Szólj hozzá

  A legtöbb macska megpróbálja elrejteni a gazdi iránt érzett érzelmeit. Ehelyett inkább békésen pislognak, mondván: „minden rendben, ember, veled vagyok”.

  HIRDETÉS

  Hát nem kellemes? De ugyanígy tud rád nézni akkor is, amikor betelik nála a pohár, csak onnantól kezdve a békés megnyugtató pillantást felváltja a megvető nézés.

  Mindenre emlékszik

  Cicadolgok 008

  A macskák rosszindulatáról sok legenda kering, és nem is ok nélkül. Kísérletek kimutatták, hogy a macskák ugyanolyan jól tanulják és jegyzik meg az információkat, mint a legtöbb főemlős. Az állatok legélénkebb emlékei fiatal korban alakulnak ki – két és hét hetes koruk között.

  Az embernek tehát érdemes a macska memóriájának mélyére ásnia! Ha egy macska kölyökkorában gyakran tapasztalt negatív érzelmeket a gazdájával kapcsolatban, akkor nagyon nehéz lesz visszaszerezni a tiszteletét. Te talán elfelejtetted, de ő mindenre emlékszik.

  A megfigyelés a tudás atyja

  Cicadolgok 007

  A macskaanya mindig rendbe teszi a kicsinyeit, sziszeg és megakadályozza a rosszalkodásukat. Egy kis idő múlva bemutatja vadászati készségeit, és élelmet hoz. Milyen szemléletes! A macskák már kiskoruktól kezdve hozzászoktak ahhoz, hogy megfigyeléssel fejlődjenek. Ha nem adod meg a kedvencednek ezt a lehetőséget, akkor nem fogja magát teljes értékű családtagnak érezni. „Vendégek jöttek, úgyhogy bezártuk a macskát a fürdőszobába.” vagy „Elkezdődött a felújítás, úgyhogy elvittük a macskát a szüleimhez” – ilyet ne csinálj, mert a macska is ennek megfelelően fog hozzád állni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Az éhség nagy úr

  Cicadolgok 006

  John Bowen, a híres állatorvos felhívja a figyelmet a háziállatok táplálkozási viselkedésének sajátosságaira. Míg a kutya a táplálkozást egyfajta társasági tevékenységnek tekinti, a macskának nehéz ezt a folyamatot gondoskodásként felfogni. Számukra a táplálkozás az élelem forrása. És ha ez nem stabil, akkor a macska először az embert a rendszeres éhségérzettel fogja összekapcsolni. Később pedig beindul a genetikai vészcsengő: éhség = veszély. Az ember ezzel kiharcolja magának a macska ellenszenvét.

  Félreértjük egymást

  Cicadolgok 005

  Tony Buffington zoológus meg van győződve arról, hogy az macskák sokkal többet kommunikálnak az emberekkel, mint azt a gazdáik gondolják. A természetben a macskák szagokkal, pózokkal és gesztusokkal kommunikálnak. A doromboló ezzel szemben hozzádörgölőzik a ruháidhoz, hogy beledörzsölje a saját szagát. A területén kívül mindenkinek tudnia kell, hogy a kétlábújának már van egy kedvenc macskája. Erre mit csinál a buta ember? Dühösen lerázza magáról a szőrt és leszidja a macskát. Minél több az ilyen „félreértés”, annál alacsonyabb lesz a gazdi tekintélye a kiskedvenc szemében.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Nyugodtan nyugodjál le

  Cicadolgok 004

  A macskák az állatvilág perfekcionistái. Először is a szőrös felméri a felügyelete alá tartozó területet. Tudnia kell, hogy hol mi található. Ő a stabilitás megszállottja. Ha a gazdinak kész zűrzavar az élete, akkor a macska nem fogja magát kényelmesen érezni. Sokszor léptél már rá a macskád farkára? Netán többször is orrba vágtad az ajtóval? Olyan is volt már, hogy lespriccelted a zuhannyal? Egy macska nem visel el ennyi tiszteletlenséget.

  Szagok a szélben

  Cicadolgok 003

  A kiscica a környező világot szagokon keresztül érzékeli. Az első napokban a kicsi alig reagál a vizuális és hallási ingerekre. A szaglás irányítja a társas viselkedését. Christine Vitale Shreve kutató azt állítja, hogy a macskák szaglása nem sokkal marad el a kutyákétól. A Jacobson-szervüknek köszönhetően pedig képesek „megkóstolni az illatot”. Tehát képzelhetitek, hogy mit érez szegény macska, amikor a gazdi bőkezűen parfümöt locsol magára…a macskák nem szeretik az ilyet.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Vörös posztó a bikának

  Cicadolgok 002

  Minden teremtménynek vannak olyan dolgai, amelyeknek a fiziológiája ellenáll. Téged is kiráz a hideg, amikor valaki villával kapirgálja a tányért? A háziállatok számára is vannak ilyen irritáló tényezők. A zaj, a nyüzsgés és a hangos zajok idegessé teszik a macskát. Ha a gazdi szereti a gyakori bulikat és a vendégeket, akkor nem fognak jól kijönni a kedvencével. A macska fokozatosan destruktív viselkedést fog mutatni. Ha pedig minden ilyen alkalommal elzárják őt egy hátsó szobába, az csak súlyosbítja az feszültséget, és akadályt képez a gazdi-állat kapcsolatban.

  Minden a terv szerint halad?

  Cicadolgok 001

  A macska képes alkalmazkodni. Még a szibériai erdőkben is megtalálja a helyét, így nem csoda, hogy az emberhez is képes alkalmazkodni. Igen, meglehet, hogy a bioritmusok nem egyeznek. Igen, van különbség a táplálkozási szokásokban. De majd alkalmazkodik. A lényeg, hogy az ember ne próbáljon rákényszeríteni semmit. „Hé, macsek, van egy kis időm játszani, itt a gumiegér!” – ez nem fog bejönni.

  A macskák alvás közben nyerik vissza az erejüket, amit az emberek hajlamosak figyelmen kívül hagyni. Ne várd, hogy a két másodperce felébresztett macskád majd úgy fog ugrálni, ahogy te fütyülsz. Sőt, ha gyakran zavarod meg a pihenésben, az idővel feszültséget szülhet közöttetek.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Az ilyen cikkeknek pont az lenne a lényege hogy az alcímekből ki tudjad találni hogy miről van szó, hogy ne kelljen elolvasni azt a sok rizsát. Hát itt sajnos ezt nem sikerült teljesíteni.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.