HIRDETÉS BEZÁRÁS

14 lény, amiktől nem szoktunk félni, pedig kellene

  A természet nemcsak kedves és barátságos lényeket teremt, hanem bizony olyanokat is, melyek veszélyesek lehetnek ránk, emberekre nézve. Annál is inkább, mivel vannak köztük olyanok, melyek bár veszélyesek, mégis látszólag ártalmatlan, esetenként egyenesen aranyos állatoknak álcázzák magukat. Kevesen gondolnák például, hogy egy katicabogár ártalmas lehet, de azt is érdemes alaposan szemügyre venni, hogy milyen „cuki” hernyó mászik éppen a vádlinkon.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most összeállítottunk egy listát azokról az állatokról, melyektől általában ritkán félnek az emberek, pedig megvolna rá az okuk.

  1. 1 Búcsújáró lepke hernyó

   440d5652abb39c03b33af91fed

   A búcsújáró lepke hernyója (Thaumetopoeinae) veszélyes, és nem is kell feltétlenül hozzáérnünk ahhoz, hogy bajba kerüljünk. Elég ha oda nyúlunk, ahol már jártak korábban és széthullajtották a bélbolyhaikat, ezek ugyanis bőrgyulladást okozhatnak.

   • Élőhely: előfordul Európában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, Indiában és Oroszországban is.
  2. 2 Fekete skorpióhal

   e38cf05272855f39b2d84ed4dc

   A fekete-tengeri skorpióhallal leggyakrabban a part menti vizekben találkozhatunk. Ideje nagy részét a sziklák között tölti, zsákmányra várva.

   Többnyire a búvároknak és a halászoknak okoznak fejfájást, mivel a csontos tüskéik olyan anyagot tartalmaznak, amik súlyos fájdalmat okoznak, a sebbe kerülő nyálka pedig gyulladást válthat ki, ezért veszélyes hozzájuk érni.

   • Élőhely: az Atlanti-óceán keleti része, a Földközi-tenger, a Fekete-tenger.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Barnafarkú lepke

   fcc0d15a39ad7ffb2ece8ef738

   Ennek a nyár közepén különösen aktív pillangónak és a hernyóinak mérgező szőrzetük van. Érintkezés után kellemetlen kiütést okozhatnak, amik akár hetekig is eltarthatnak.

   • Élőhely: Nyugat- és Kelet-Európában, Kis-Ázsiában és Közép-Ázsiában.
  4. 4 Vöröshasú unka

   c4139a56fa907cbe26723d51c6

   Ezeknek a békáknak sötétvörös, narancssárga vagy sárga voltok vannak a hasukon, ezzel is jelezve, hogy nem ajánlatos hozzájuk érni. A bőrük olyan anyagot termel, ami súlyos irritációt, hidegrázást és fejfájást okoz az embereknél.

   • Élőhely: Oroszország európai részén és a Távol-Keleten található nagyobb vizek közelében.
  5. 5 Sárgaszegélyű csíkbogár és a lárvája

   e3c3d653c2adfc1799c062bc72

   A lárva meglehetősen nagy, akár 5 centisre is megnőhet, amitől már igen komoly ragadozóvá válik. Ha hozzáérünk, nagyon fájdalmas harapásban lehet részünk. Maga a bogár kevésbé veszélyes, de tüskéi segítségével az is képes szúrni, az így keletkezett seb pedig 2-3 hétig is komoly fájdalmakat okozhat.

   • Élőhely: gyakori Európában, Ázsiában, Szahalintól az Atlanti-óceánig, és Afrika északi részén.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Vörös csupaszcsiga

   185caf564badb44a99f584a05e

   Egy ilyen csiga akár 18 centiméteresre is megnőhet, és rendkívül falánk. Nemcsak bármit megeszik, de olyan fonálférgeket hagy maga után, melyek emberre és állatra egyaránt veszélyesek lehetnek.

   • Élőhely: előfordul Nyugat-Európában, többek között Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Nyugat-Lengyelország, Svájc déli részein és a Brit-szigeteken.
  7. 7 Kék nünüke

   cc19f9550fbb482f91f18ae261

   Ez egy röpképtelen, ám annál veszélyesebb bogár. Amikor az általa kiválasztott anyag érintkezik a bőrrel, akkor hólyagokat és égési sérüléseket okozhat, melyek aztán nagyon nehezen gyógyulnak.

   • Élőhely: az egész palearktikus faunatartományon megtalálható, kivéve a távoli északi területeket.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  1. 8 Haragos sikló

   3179c755b59888c1e5a9bf0ada

   A haragos sikló nem mérgező, de rendkívül agresszív temperamentuma így is sok gondot okozhat. Mindig készen áll a támadásra, és általában arcra vagy nyakra támad.

   • Élőhely: Délkelet-Európában, a Volga mentén, Kelet-Kazahsztánban és Kis-Ázsiában is megtalálható.
  2. 9 Tengeri bolha

   79fb1c571296b02613ba0400fc

   A tengeri bolhák ritkán harapnak meg embert, de ha ez mégis megtörténik, akkor elkerülhetetlen a fájdalmas kiütés és irritáció. A nagyobb viharok a parthoz sodorják őket, ahol különösen veszélyesek lehetnek a turistákra.

   • Élőhely: szinte minden édesvízben, tengerben és az óceánok fenekén is megtalálhatók.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 10 Hátonúszó poloska

   6c8d11535dbbbcb15f135f0b3f

   A hátonúszó poloska első ránézésre nem különösebben figyelemreméltó, de ne becsüljük alá. Jobb, ha nem nyúlunk hozzá, mivel olyan erős harapása van, amivel az emberi bőrt is képes átlyukasztani.

   • Élőhely: egész Európában megtalálható.
  4. 11 Ázsiai tigrisszúnyog

   Veszelyes szunyogok

   Ezek a rovarok könnyedén felismerhetők a testüket borító jellegzetes csíkokról. A tigrisszúnyog olyan arbovírusos[4] kórokozók hordozója, mint a Nyugat-nílusi vírus, a sárgaláz vírus, az agyvelőgyulladás, a dengue-láz, a Chikungunya-láz, a Zika-vírus, valamint számos fonalféreg.

   Ezek a szúnyogok korábban csak az ázsiai országokban és Észak-Amerikában voltak jelen, ám újabban Európa dél-keleti részén is találkozni velük.

  5. 12 Hód

   b42ea75a6aab9900ac5d1c682d

   A hódok a hideg időket a barlangjaikban vészelik át, de előfordul, hogy kimennek, hogy a víz alá rejtett élelmeikhez nyúljanak. Érdemes megjegyezni, hogy aranyos külsejük ellenére ezek a rágcsálók rendkívül agresszívek lehetnek. Érdemes őket csak távolról figyelni.

   • Élőhely: egész Európában megtalálhatók.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 13 Pöfögő futrinka

   07c50655848a6d141a5e437f40

   A pöfögő futrinkát azért hívják így, mert amikor fenyegetve érzi magát, irritáló vegyianyagot permetez az ellenfelére.

   Ezeket a bogarakat érdemes messziről elkerülni és különösen nem szabad az arcunk közelébe tenni, mivel az általa permetezett vegyianyag szétégeti a bőrt, és még rosszabb a helyzet, ha a szemünkbe kerül belőle.

   • Élőhely: Eurázsia déli része és Oroszország.
  7. 14 Harlekinkatica

   Veszelyes katicabogar

   A katicabogarak korántsem olyan ártalmatlanok, mint amilyennek tűnnek. A harlekinkatica (19 pöttyös katica) például veszélyes, mert az erős állkapcsaival hatalmasat tud csípni, főleg ha éhes.

   Bár a harapásuk nem mérgező, mégis fájdalmas dudort hagynak maguk után, néha pedig allergiás reakciót is kiválthatnak.

   • Élőhely: egész Eurázsiában előfordul, de Európában sem ritka. Magyarországon például 2008-ban láttak ilyet először.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.