HIRDETÉS BEZÁRÁS
Egyéb

7 dolog, ami derékfájást okozhat (és hogyan kerüljük el)

Leggyakrabban a mindennapi szokások idézik elő.

    Ha hátfájással küzdesz, hidd el, nem vagy egyedül. Csak az Egyesült Államokban a munkavállalók körülbelül 50%-a tapasztal alsó háti kellemetlenséget. És bár sokan a gyógyszerekhez nyúlnak a probléma leküzdéséhez, ez nem feltétlenül a legjobb megoldás. Valójában, ha hátfájásról van szó, bizonyos mindennapi szokások megváltoztatása a gyökerénél fogva irthatja ki a bajt.

    HIRDETÉS

    A Liked.hu-nál alaposan beleástuk magunkat a mindennapi szokásokba, amelyek befolyásolhatják a derék körüli fájást. Olvasd végig a cikket, hogy megtudd, hogyan birkózhatsz meg ezzel a kellemetlen problémával!

    1. Szűk szoknya és magas sarkú

    Derekfajas okai 007

    Egy ceruzaszoknya viselése sokakat arra késztethet, hogy megforduljanak utánad, és csodálják az alakodat. Azonban hátfájást is okozhat. A túl szűk szoknyák hajlamosak korlátozni a csípő mozgását, ami a gerinc megfeszüléséhez vezet. A magas sarkú viselése ugyanezt a hatást eredményezheti: ezek a cipők nem természetes módon osztják el a súlyt a lábon, és ez befolyásolhatja az alsó háti izmokat. Ahhoz, hogy stílusos maradj a tested feláldozása nélkül, válassz olyan szoknyákat, amelyek lehetővé teszik a lábak szabad mozgását, és maximum 5 cm sarkú cipőket.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    2. Túl sok üdítőital fogyasztása

    Derekfajas okai 006

    A cukros üdítők túlzott fogyasztása messze nem a legegészségesebb módja az energiaszint fenntartásának. Más kockázatok mellett ezek a termékek növelik a hátfájás esélyét. De miért is? Az üdítők fogyasztása vesekövekhez vezethet, amelyek gyakran okoznak erős hátfájást. Nem is beszélve arról, hogy a szénsavas folyadékok fogyasztása gázt okozhat az emésztőrendszerben, nyomást gyakorolva a gerincre. Ha hátfájást tapasztalsz egy pohár üdítő elfogyasztása után, talán itt az ideje, hogy vízre cseréld ezt az italt.

    3. Stressz

    Derekfajas okai 005

    Amikor a szervezet stresszhormonokat bocsát ki, az izmok azonnal megfeszülnek. Ez a feszülés fájdalmas érzésekhez vezethet a nyakban, a vállakban és a hátban. Tanulmányok kimutatták, hogy a meditációs technikák beépítése a napi rutinba jelentősen javíthatja a hátfájást.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    4. Nem megfelelő párna használata

    Derekfajas okai 004

    Aki túl nagyméretű párnával alszik, annak bát tetszhet a kényelem, de utálni fogja a hátfájást, ami utána jelentkezhet. A legtöbb párna a fejet nem természetes helyzetben tartja, nyomást gyakorolva a nyakra és a gerincre. Ennek eredményeként gyakran fájdalom és alvászavarok jelentkeznek. Ha nem tudod elképzelni az alvást párna nélkül, keress olyat, ami illeszkedik a tested méreteihez. Ezenkívül érdemes egy extra párnát a lábak közé helyezni oldalfekvéskor. Bizonyított tény, hogy ebben a pózban a pihenés enyhíti a gerincre nehezedő nyomást.

    5. Mosogatás helytelen testtartásban:

    Derekfajas okai 003

    A mosogatás közbeni görnyedt testtartás nyomást gyakorol az alsó hátra, megfeszítve az ottani izmokat. Ha mindennap néhány percig ebben a pózban maradsz, azzal naponta sérül a hátad. A derékfájdalom megelőzése érdekében támaszd az egyik lábad egy kis székre. Így a testtartásod javul, és a hátad nem fog fájni.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    6. Túlzott lépcsőzés

    Derekfajas okai 002

    Igen, a lépcsőzés egészséges szokás, de nem a legjobb módja a formában maradásnak, ha már eleve szenvedsz alsó háti fájdalomtól. Ha térdfájdalmat vagy derékfájást tapasztalsz, konzultálj orvossal, mielőtt gyakrabban lépcsőznél.

    7. Olvasás az ágyban

    Derekfajas okai 001

    A kedvenc könyved néhány oldalának elolvasása lefekvés előtt merevséget okozhat a vállakban és a hátban. Amikor az ágyban olvasunk, a testünket előrehajlítjuk, ami feszültséget okoz a gerincben és az ágyéki izmokban, ez pedig hamarosan fájdalomhoz vezethet. Ha azok közé tartozol, akik egy fárasztó nap után egy jó könyvvel szeretnek ellazulni, fektess be egy olyan székbe, amely megfelelő alátámasztást nyújt a gerincnek.

    Magadra ismersz a cikkben említett szokásokról? Hátfájással küzdesz? Ismersz más módszereket a probléma leküzdésére? Írd meg kommentben!

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.