HIRDETÉS BEZÁRÁS
Egyéb

12 íratlan szabály, ami alapján a világ legtöbb étterme működik

Ezeket nem árt tudni, mielőtt étterembe mész.

    Az éttermek és kávézók látogatása már régóta nem számít olyan ritka és ünnepélyes eseménynek, mint például az operába járás. Az éttermekben az emberek üzleti tárgyalásokat tartanak, naponta ebédelnek, születésnapokat ünnepelnek, vagy egyszerűen csak találkoznak a barátaikkal. Az éttermek a mindennapi életünk részévé váltak, de működésüknek néhány jellemzője még mindig rejtély számunkra.

    HIRDETÉS

    A Liked.hu-nál megpróbáltunk megválaszolni néhány „miért” kérdést, amik a leggyakrabban foglalkoztatják az étterembe vacsorázni betérő embereket.

    12. Miért bosszantó a pincéreknek az osztott számla?

    Éttermek titkai 021

    Amikor egy társaság befejezi a vacsorát egy étteremben és eljön az ideje a fizetésnek, gyakran kiderül, hogy mindenki a saját adagját szeretné kifizetni. Ekkor a pincér arcán furcsa érzelmek kavalkádja jelenik meg. Ez nem történne meg, ha a vendégek előre szóltak volna, hogy külön számlát kérnek, de most a pincérnek emlékeznie kell, hogy ki mit rendelt, újra kell nyomtatnia a nyugtát a programban, és ráadásul több bankkártyát kell kezelnie egy helyett. Ez mind rengeteg időt vesz igénybe és növeli a hibázás esélyét.

    • Egyes rendszerekben új nyugtát kell létrehozni és átutalási megbízásokat kell létrehozni. 2-3 számla kiállítása még nem akkora gond, de 8 számla esetén már 15 percig is eltarthat, amíg a pincér elkészül, és ezalatt a többi asztalnál várni kényszerülnek. Ha osztott számlára van szükséged, szólj a pincérnek, mielőtt felveszi a rendelést. © Hufflepuft / Reddit

    11. Miért olyan nagyok a tányérok és olyan kicsik az adagok?

    Éttermek titkai 020

    Számos oka van annak, hogy az éttermek nagy tányérokat használnak. Az étel így mutatósabb, és ne feledjük, hogy az étterembe nem csak az ízért, de az élményért is megyünk. Ezenkívül a hatalmas tányérokon lévő kis adagok azt sugallják a vendégeknek, hogy nem hétköznapi, hanem különleges ételt fogyasztanak.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    10. Miért hoznak gyakran ingyen kenyeret az éttermekben?

    Éttermek titkai 019

    Ha még a rendelés előtt ingyen kenyeret és vajat kapsz, ne dőlj be! Ez nem nagylelkű gesztus, hanem inkább pragmatikus számítás. Az éttermek valójában jobban érdekeltek a törzsvendégekben, mint az egyszeri nagy számlákban, az ingyen kenyér pedig a törődést és a vendégszeretetet jelképezi, ami növeli a vendég hűségét. Ezenkívül bizonyos konyhákban a kenyér a terítés elengedhetetlen része, például a francia konyhában ezzel tunkolják fel a szószokat a tányérról. Nem mellékesen, amíg te a kenyérrel foglalkozol, az a személyzetnek is extra időt ad.

    • A kenyér szénhidrátot tartalmaz, ami növeli a vércukorszintet, így végül több ételt rendelsz, mint amennyit meg tudsz enni. © Rohit Malshe/Quora

    9. Miért olyan drága?

    Éttermek titkai 018

    Az éttermek árpolitikája gyakran okot ad a jogos kritikára. Valóban, miért kerül 4000 forintba egy hamburger egy étteremben, mikor a gyorsétteremben már 1500 forintért is kapunk? Ha pedig kiszámoljuk, hogy mennyi hamburgert lehetne ebből a pénzből otthon készíteni, akkor azt gondolhatjuk, hogy a vendéglátás egy hihetetlenül jövedelmező üzlet. De ez persze nem így van.

    Általánosságban elmondható, hogy egy étel ára minimum háromszorosa kell, hogy legyen a felhasznált alapanyagok önköltségének. A fennmaradó kétharmad elvileg a munkaerőköltségekre, adókra, bérleti díjra, amortizációs költségekre fordítódik, és ha szerencsénk van, akkor marad némi nettó nyereség is. De ez sajnos nem mindig van így.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    8. Miért nem lehet egy adagot két tányérra osztani?

    Éttermek titkai 017

    Amikor a vendégek azt kérik, hogy egy adagot tegyenek két tányérra, a konyhában hallható, ahogy a szakácsok indulatosan sóhajtoznak. Ennek az oka nem az, hogy ez kevesebb bevételt jelent az étteremnek, bár ez a tényező is szerepet játszik. A probléma az, hogy egy ilyen kérés, főleg ha sok vendég van az étteremben, nagyon megzavarja a konyha munkáját, és további műveleteket igényel a mérleggel, az evőeszközökkel és a nyugtával. Ezenkívül egy fél adag a tányéron nem mutat valami jól, ezért a szakácsoknak több köretet vagy salátát kell adniuk, vagy esetleg más módon kell kiegészíteniük az ételt. Ezért sok étterem extra díjat számít fel az ilyen kérésekért.

    • Amikor pincérként dolgoztam, az étteremben 5 dollárt kellett fizetni, ha egy 15 dolláros salátát két részre osztottak. Lényegében a szakácsok két külön salátát készítettek, így ez érthető volt. © Mr_Bear99 / Reddit

    7. Miért olcsóbbak az üzleti ebédek, mint ugyanazok az ételek az étlapon külön-külön?

    Éttermek titkai 016

    Elterjedt az a vélemény, hogy az üzleti ebédekhez olyan alapanyagokat használnak, amelyeket egyébként a kukába dobnának, és az étterem így próbál meg rajtuk nyerni valamit. Szerencsére ez a legtöbb esetben nem igaz. Az alacsonyabb árnak egyszerű oka van: egyrészt az „üzleti” ebédek adagjai kisebbek, mint a normál étlapon szereplő ételeké, másrészt a munkaerőköltség szempontjából az ebéd egyszerűbb, mint a vacsora felszolgálása. Egy nagy fazék leves elkészítése, egy tál saláta összeállítása és 2 forró tepsi sütőbe helyezése kicsit több időt vesz igénybe, mint 2 adag választható ebéd összeállítása.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.