HIRDETÉS BEZÁRÁS
Egyéb

10 dolog, amiről megfeledkezünk takarításkor, és később kellemetlenül érezzük magunkat miattuk

Elkerüljük őket, pedig nagyon fontosak a komfortérzetünkhöz.

    Biztosan veled is előfordult már, hogy takarítás után nem érezted tökéletesen tisztának a lakást. Ennek oka, hogy hajlamosak vagyunk elhanyagolni bizonyos tárgyakat és területeket, amelyek aprónak vagy jelentéktelennek tűnnek. Azonban később, amikor a konyhaszekrény fogantyúja érdes a rárakódott szennyeződéstől, a papucsunk piszkos, vagy koszos hosszabbítóba botlunk, akaratlanul is stressz uralkodik el rajtunk, még ha nem is tudatosul bennünk.

    HIRDETÉS

    A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy utánajárunk és elemezzük, hogy a legtöbb ember milyen részleteket hagy ki a takarítás során. Rájöttünk, hogy meglepően egyszerű ezeket orvosolni, és ez jelentősen javítja a közérzetünket.

    10. Radiátor

    Elfelejtett takarítások 019

    A radiátor belső részének tisztítása bonyolult feladatnak tűnik, ezért hajlamosak vagyunk elhanyagolni, annál is inkább, mert a ott felhalmozódó por nem feltűnő. Azonban a por láthatatlansága nem teszi kevésbé allergénné. Ezenkívül a légmozgás könnyen szétszórja a port a környezetbe, és a legközelebbi felületekre rakódik le, amelyeket már letöröltünk.

    Valójában a radiátor tisztítása nem is olyan nehéz. Ki kell kapcsolni, és keskeny fúvókával ellátott porszívóval ki kell szívni a port. Ezután papírt kell alátenni, hogy a maradék szennyeződést összegyűjtsük, és szappanos vízzel megnedvesített szivaccsal le kell törölni az egészet.

    9. Koszos szennyestartó

    Elfelejtett takarítások 018

    A koszos szennyestartóra ugyanolyan figyelmet és rendszeres tisztítást kell fordítani, mint a porszívó tartályára, amit nem csak rendszeresen ürítünk, de ki is mosunk. Végül is a belehajított ruha nedves lehet, utcai porral szennyezett, ételmaradékot tartalmazhat, és így tovább. Ez a tárolóedény így könnyen és gyorsan mikróbák tenyészhelyévé válhat.

    A kosár tisztítási módja a típusától függ. A műanyag tárolóedényeket könnyű folyó víz alatt kell elmosni vagy szivaccsal áttörölni. A fonott kosarakat ki lehet porszívózni és ronggyal áttörölni. A textilkosarak könnyen behelyezhetők a mosógépbe, vagy áztathatók szappanos vízben és kézzel moshatók.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    8. Otthoni papucs

    Elfelejtett takarítások 017

    Bármilyen papucsot is viselsz: frottír, polár, szőrös, stb. – mindegyiknek szüksége van ápolásra. És nem csak az esztétikáról van szó, hanem a fertőtlenítésről is. Végül is a lábunk otthon sem hagyja abba az izzadást. Ezenkívül gyakran vizes lábra húzzuk fel a papucsot, miután lefürödtünk vagy levettük a kültéri cipőt.

    A legtöbb pamut papucsot nyugodtan áztathatod szappanos vízben, majd puha kefével átmoshatod. Ha viszont például szőrös otthoni papucsod van, és félsz, hogy tönkremegy, alaposan töröld át a papucsot szappanos szivaccsal, majd távolítsd el a mosószer maradékát egy nedves ronggyal. Ezután szárítsd meg száraz ruhával, tömd meg papírtörlővel, és hagyd így éjszakára, hogy a nedvesség felszívódjon.

    7. Hűtőszekrény- és konyhaszekrényfogantyúk

    Elfelejtett takarítások 016

    A hűtőszekrény és fagyasztó, valamint a konyhai garnitúra fogantyúit nem mindig tökéletesen tiszta kézzel fogjuk meg, ami nem meglepő. Ezért a fogantyúk foltosak és zsírosak lesznek, ami baktériumok szaporodásához vezethet.

    Ennek elkerülése érdekében hetente egyszer érdemes áttörölni őket szappanos vízzel megnedvesített szivaccsal. Igen, ennyi is elég. Ennek eredményeként a sima felületek megérintése örömet okoz majd, és fokozza a takarítás utáni tisztaság és frissesség érzetét.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    6. Fésű

    Elfelejtett takarítások 015

    A fésűkön nem csak haj, hanem a por, a faggyú, a korpa és a hajápoló szerek halmozódnak fel, amelyek kiváló táptalajt biztosítanak a baktériumok számára. Ennek elkerülése érdekében elegendő a fésűt kéthetente egyszer megmosni.

    Ehhez először is meg kell tisztítani a hajszálaktól. Ezután tölts meg egy edényt vízzel és samponnal, áztasd benne a fésűt egy ideig, és alaposan tisztítsd meg egy régi fogkefével. Ezután elegendő a fésűt szárazra törölni egy törülközővel.

    5. Konyhai gépek vezérlőpanelei

    Elfelejtett takarítások 014

    A mikrohullámú sütő, tűzhely, kenyérpirító, kávéfőző és más konyhai gépek gombjai és vezérlői is figyelmet és rendszeres tisztítást igényelnek. Azonban nem minden vezérlőpanel kezelhető ugyanazon módszerrel.

    Így a klasszikus, tűzhelynél használt vegyszerek vagy csiszolóanyagok használata nem biztos, hogy ajánlott. A mikrohullámú sütő vagy a multicooker érintőképernyős paneljeit például javasolt vízzel megnedvesített ronggyal vagy szivaccsal áttörölni, majd azonnal szárazra törölni.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.