HIRDETÉS BEZÁRÁS
Filmek és TVSztárok és celebek

A filmsztárok szerződéseinek 8 ritka feltétele, amiről talán még nem is hallottál

Az apróbetűs részek a színészek szerződéseinél is fontosak.

    Általában a filmsztárok gázsija az, ami a legtöbb embernek eszébe jut, ha a mozihősök szerződéseiről hall. Ezek a számok gyakran hihetetlenek: Robert Downey Jr. például 10 millió dollárt kapott a Pókember: Hazatérésben nyújtott 15 percért.

    HIRDETÉS

    A valóság azonban az, hogy a szerződések ennél sokkal bonyolultabbak, és a színészek fizetése csak a jéghegy csúcsa. Rengeteg aprólékos pontot rögzítenek bennük, melyek mind a stáb tagjai, mind a színészek számára egyedileg alakulnak.

    Ebben a cikkben most bemutatunk néhány ritka szerződési feltételt, amikről eddig talán nem is hallottál.

    1. Johnny Depp 16 millió dollárt kapott a kirúgásáért

    Filmsztar feltetelek 008

    Az egyik legkívánatosabb szerződési pont Hollywoodban a „pay or play” (fizess, akár játszik, akár nem) klauzula. Ez azt jelenti, hogy a szerződést aláíró színész a körülményektől függetlenül megkapja a gázsiját.

    Természetesen csak a legnagyobb sztárok tudnak ilyen kikötést kicsikarni. Ők garanciát kapnak arra, hogy a pénzük megvan, akkor is, ha a film forgatása elhúzódik. Johnny Depp esetében azonban a helyzet egy kicsit más volt.

    Mielőtt elvesztette volna a The Sun brit bulvárlap ellen indított rágalmazási perét, Deppnek sikerült leforgatnia egy jelenetet a Harry Potter-univerzum „Legendás állatok” című spin-offjának harmadik részében. A Warner Bros. úgy döntött, hogy elbocsátja a színészt, de a szerződése miatt 16 millió dollárt kellett fizetniük neki, mivel a szerződés nem tartalmazott erkölcsi záradékot, és nem egy forgatáson elkövetett hiba miatt rúgtak ki.

    2. Tom Cruise nem szerepelhet akciófigurákon és videojátékokban

    Filmsztar feltetelek 007

    Tom Cruise gyakorlatilag a „mozisztár” szó szinonimája, ezért meglepő, hogy a filmjei szerződései tiltják a képmását figurákon, videojátékokban és más kiegészítő termékeken való használatát.

    Még az 1986-os „Top Gun”-ban sem adta beleegyezését Cruise a videojáték-adaptációhoz, sőt, még az arcát sem engedélyezte a játék dobozán.

    A „Mission: Impossible” franchise nyilvánvaló kereskedelmi potenciálja ellenére az egyetlen Ethan Hunt figura, ami Cruise arcképével létezik, az a rajongók által készített, nem hivatalos változat. Furcsa döntésnek tűnik, hiszen Cruise minimális erőfeszítéssel növelhetné a már amúgy is jelentős vagyonát, de persze nem akarunk ítélkezni a népszerű színész felett.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Berendezett lakás George Clooney számára

    Filmsztar feltetelek 006

    Nincs abban semmi új, hogy az „A” listás színészek luxus igényeket is belefoglaltatnak a szerződéseikbe – ezek általában olyan dolgok, amiket a stúdióknak biztosítaniuk kell a színészek kényelme érdekében.

    Ez lehet egy hideg üveg egy bizonyos italból minden este, korlátlan mennyiségű homár, egy edzőterem, ahol a színész sportolhat. George Clooney esetében azonban kicsit más volt a helyzet, ő ugyanis egy kifejezetten számára épített lakást követelt a forgatás időtartamára.

    Clooney nyilvánvalóan nem tartotta méltónak, hogy egy apró lakókocsiban szorongjon a „Gravitáció” című film forgatása alatt. A színész azt követelte, hogy a tágas lakókocsijához építsenek egy minden kényelemmel felszerelt, privát tengerparti nyaralót. A beszámolók szerint Clooney kérése körülbelül 100.000 dollárba került, ami a 130 milliós összköltségvetéshez képest persze csak csepp a tengerben, de azért mégsem aprópénz.

    Samuel L. Jackson hetente kétszer szeret golfozni

    Filmsztar feltetelek 005

    Jackson nagy rajongója a golfnak, és minden szerződésében külön engedélyt kér arra, hogy hetente kétszer játszhasson. A színész maga fogalmazta meg így:

    „Általában elvisznek egy golfpályára, ahol játszhatok, vagy beíratnak egy klubba. Akárhogy is legyen, engedélyezik, hogy hetente legalább kétszer játsszak.”

    Miért szereti a hollywoodi színészlegenda ezt a meglehetősen nyugodt sportot?

    „Szeretem a golfot, mert ez a tökéletes játék számomra. Te magad vagy a felelős mindenért, amit rosszul csinálsz, és te kapod a dicséretet mindenért, amit jól csinálsz.”

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Jack Nicholson és a Los Angeles Lakers:

    Filmsztar feltetelek 004

    Ellentétben kollégájával, Jack nem szeret sportolni, csak nézni. A legendás színész az 1970-es évek óta szezonbérlettel rendelkezik a Los Angeles Lakers meccseire, és még ma is ritkán hagyja ki a meccseket, ezért a szerződéseiben kikötötte, hogy a forgatást a kedvenc csapata hazai meccseihez kell igazítani.

    Mivel Nicholson filmjeinek nagy részét Los Angelesben és környékén forgatták, nem volt sok probléma, de azon a napon, amikor a Lakers hazai meccset játszott, a stábnak kénytelen volt szünetet tartania, vagy a színész nélkül forgatni.

    Jamie Foxx nem akart hajókon és repülőgépeken forgatni

    Filmsztar feltetelek 003

    Jamie Foxx karrierje meredeken ívelt felfelé, miután elnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat a Ray című filmért. Ez a győzelem nemcsak a magasabb fizetésért való alkudozást tette lehetővé a következő projektekben, de további feltételek szabását is.

    A Miami Vice című film szerződésében a legkülönösebb pont az volt, hogy a színész megtagadta a részvételt a hajókon vagy repülőgépeken játszódó jelenetekben, ami sok gondot okozott a forgatás során. A stáb egy névtelen tagja Foxxot „primadonnának” írta le, aki „fél a hajóktól és a repülőgépektől is”.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Vin Diesel, Dwayne Johnson és Jason Statham egyenlő mértékű sérüléseket követelt

    Filmsztar feltetelek 002

    A Halálos iramban franchise a jelenlegi legnagyobb akciófilmsztárokat gyűjtötte össze: Vin Dieselt, Dwayne Johnsont és Jason Stathamet. 2019-ben kiderült, hogy a színészek annyira ragaszkodtak a kemény fickók imidzséhez, hogy a szerződéseikben külön kikötötték, hogy a film során egyenlő mértékű sérüléseket kell szenvedniük.

    Állítólag Diesel még egy ütések és rúgások számát számon tartó rendszert is kidolgozott, hogy garantálja, hogy mindenkinek ugyanannyi jusson. A hírek szerint ezt a rendszert végül elvetették, de a rendező továbbra is figyelt arra, hogy mindenkivel egyenlően bánjon.

    Mark Wahlbergnek 900.000 dolláros bónuszt ígértek, ha Anne Hathaway nem vállalja a szerepét

    Filmsztar feltetelek 001

    Ha most megnézed a Napos oldal című Oscar-díjas filmet, nem fogod ott találni Mark Wahlberget. Azonban közel állt ahhoz, hogy szerepeljen a filmben, sőt alá is írt a főszerepre, amelyet végül Bradley Cooper kapott meg.

    Wahlberg ütemezési konfliktusok miatt úgy döntött, hogy lemond a szerepről, de a szerződése egy szokatlan pontot is tartalmazott. Eredetileg Anne Hathaway-t is meghívták a filmbe, akit végül Jennifer Lawrence váltott, nagy sikerrel. A színész szerződésében szerepelt, hogy ha Hathaway lemondja a szerepet, akkor 900.000 dolláros bónuszt kap, ami kompenzálja az egy kevésbé ismert színésznő szerződtetésével járó esetleges bevételkiesést.

    Az irónia az, hogy végül mindketten lemondtak a szerepükről, és kevésbé ismert színészekkel váltották fel őket, de ha Wahlberg marad, akkor simán kapott volna egymillió dollárt extra pénzt csak azért, mert egy másik színésznő került a filmbe Anne Hathaway helyett.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.