HIRDETÉS BEZÁRÁS
Videók

Bolognai csepp vs. puskagolyó. Vajon melyik az erősebb?

    A Bolognai csepp, vagy Rupert herceg cseppje egy üvegből készült csepp, ami a benne felhalmozódott feszültség miatt sajátos tulajdonságokkal bír. Az üvegdarab vastagabb végén rendkívüli terhelést is kibír, de ha vékonyabbik végét kisebb erőhatás éri, akkor darabokra robban.

    HIRDETÉS

    A csepp úgy készül, hogy kis mennyiségű, olvadt üveget cseppentenek hideg vízbe és hagyják megszilárdulni azt. A tárgy külső rétegei gyorsabban hűlnek le mint a belsőbb rétegek, és emiatt igen jelentős belső feszültség halmozódik fel a tárgyban, ami tartósan fenn is marad. A külső réteg a hirtelen megszilárdulás során összeszorul, kisebb térfogatú lesz, míg a belsőbb rész a lassabb lehűlés miatt nem veszít ilyen gyorsan a térfogatából. így nyomást gyakorol a belsőbb részekre. Ha a szilárd külső réteg megsérül, a tárgy belsejében lévő feszültség rendkívül gyorsan – körülbelül 7000 kilométer per órás sebességgel – talál utat magának, és a csepp szétrobban.

    Ebből szerzett inspirációt magának a Smarter Every Day 2 nevű YouTube csatorna stábja, akik úgy gondolták, érdemes lenne megnézni, hogy a Bolognai csepp vastagabb vége vajon van-e olyan erős, hogy kibírja egy pisztolygolyóval történő találkozást. Hogy a kísérlet még látványosabb legyen, az egészet egy 150,000 képkocka/másodperc teljesítményre képes kamerával rögzítették, ezért garantált, hogy bármi is lesz az eredmény, az roppant mód látványos lesz. Na de lássuk a lényeget…

    Akik csak magára a kísérletre kíváncsiak és nem érdekli őket a Bolognai csepp felvezetése, azoknak ajánljuk, hogy ugorjanak 5 és fél perchez.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.